Бока Которска земља Светог Саве

У препуној ризници СПЦО Котор приређена је промоција новог издања књиге „Свети Сава у Боки“, аутора Васка Костића. О овом делу говорили су ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, професор Љиљана Чолан и уредник Никола Маловић.

Бројне госте поздравио је намесник Бококоторски протојереј – ставрофор Момчило Кривокапић, а у програму је учествовао хор ,, Јединство“, најстарије певачко друштво у Црној Гори.

Отац Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије, казао је да од свих епархија Српске православне цркве у целој Краљевини Југославији највећи број храмова посвећених Светом Сави имамо у епархији Бококоторској. Ово не треба да чуди ако знамо да је Бока она земља на чијој је територији Свети Сава 1219. установио седиште Зетске епископије.

Ова књига открива колико је Свети Сава био везан за Приморје, каква је поморска путовања предузимао из Боке, али нас упознаје и са тим да је већи дио Боке Которске био земља Светог Саве.

Аутор говори о заливским специфичностима, као што су Светосавски бадњаци, Светосавски пост, потом о Савиндану као о школској слави од давнина, о Савиндану као крсној слави Бококоторске епархије, о бројности цркава Светог Саве у Боки.

Аутор нас такође упознаје и са легендама о Светом Сави, о пореклу бројних топонима везаних за Светог Саву, те бележи како су у прошлости изгледале Светосавске свечаности по Боки, у Котору и другдје по Заливу, али и како су изгледала Светосавска славља Бокеља у прекоморским земљама. Изузимајући Хиландар, култ Светог Саве развијенији је у Боки него у ма којем крају гдје живе Срби.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *