Стотине милиона за реновирање школа

У 2015. години буџет општине Велика Плана за васпитање и образовање износио је 214 милиона. Буџетом Општине за ову годину за школско и предшколско образовање и васпитање издвојена су 344 милиона динара. Што је више од једне четвртине општинског буџета. У питању је повећање од 130 милиона, у процентима 60 одсто.

Општина и држава су у изградњу и  реновирање школа  у Великој Плани у последњих шест година уложиле више од 100 милиона динара, док је више од 80 милиона издвојено за студентске стипендије и награде.

У последњих неколико година извршена је потпуна реконструкција ОШ „Карађорђе“ у Великој Плани. На згради је урађена фасада са каменом вуном, постављена ПВЦ столарија, замењени подови, урађена термоизолација таванског простора, у учионице је постављено 11 клима уређаја, дворишне стазе су асфалтиране, уређен је ученички атријум, постављена нова ограда и електронки успоривач саобраћаја.

Готово идентични радови изведени су и на објекту истоимене школе у Старом Селу. Пешачке стазе око школе су поплочане бехатоном, школско двориште је осветљено, грејање је са чврстог горива пребачено на гас.

Ове године извршени су обимни радови  на реконструкцији ОШ „Надежда Петровић“ у Великој Плани. Раније, Општина је финансирала прикључење те школе на гас и асфалтирање школског дворишта.

На истоименој школи у Доњој Ливадици урађен је део фасаде са изолацијом, делимично је замењена столарија, школа је прикључена на градски водовод и асфалтиран је плато испред школске зграде.

Реновирани су санитарни чворови и замењени плафони у ОШ „Свети Сава“, око чијег дворишта је постављена нова ограда.

На школским зградама у Крњеву и Савановцу уграђена је ПВЦ столарија а на школи у Савановцу, у коју је уведено грејање на гас, урађена је и фасада. Основној школи „Вук Караџић“ у Крњеву купљен је нови котао за грејање. Извршено је реновирање прве српске сеоске школе у Србији јужно од Саве, отворене пре 240 година у порти Цркве светог Георгија.

На згради ОШ „Академик Радомир Лукић“ у Милошевцу замењена је столарија и објекат је, напокон, прикључен на градски водовод. У истој школи у потпуности је реконструисан санитарни чвор. Сеоски вртић је проширен, прикључен на водовод, на објекту је урађена хидроизолација, поправљен кров и проширена постојећа грејна мрежа.

У Дому омладине извршено је реновирање просторија које су уступљене музичкој школи „Божидар Трудић“.

Реконструисана је ОШ „Радица Ранковић“ у Лозовику. Уместо дотрајале дрвене постављена је ПВЦ столарија, на целом објекту постављена је савремена изолација и фасада. Општина је вратила затечена дуговања школе од седам милиона због којег је рачун школе дуго био у блокади. Ове године замењени су кров и столарија у подручној школи у Бугар мали.

У Марковцу су у току радови на изградњи фискултурне сале и трпезарије у саставу школе „Други шумадијски одред“. На згради те школе реконструисан је кров и обновљена зграда у којој се одвија продужени боравак деце.

У Новом Селу, двориште основне школе је ограђено а стазе у дворишту поплочане бехатон плочама. Замењен је кров на школској кухињи.

На школској згради у Великом Орашју, на старом делу, са фискултурном салом, замењена је столарија, промењени су олуци, урађена фасада са излацијом од камене вуне, поплочан ходник, осветљен спортски терен, постављена ПВЦ врата на свим учионицама, купљен намештај, формирана и опремљена дигитална учионица. Столарија је замењена и на школској згради у Бресју.

Чувена плањанска гимназија је, између осталог, богатија за информатички кабинет а извршена је реконструкција спортског терена гимназије.

Скоро испред свих школа постављени су електронски успоривачи саобраћаја а испред већине образовних установа и ограда која спречава неконтролисани прелазак деце преко улице, приликом доласка у школу и одласка са наставе.

Изграђено је велико дечије игралиште поред градског базена, мања игралишта у Ђураковцу и код надвожњака изнад ауто-пута а у току су радови на изградњи најсавременијег дечијег игралишта у градском парку.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *