Њих 50 дало тону и 369 литара крви

Ваљда нема човека који бар једном није изјавио да би неком „дао крви своје“. Најчешће се такве и сличне крупне изјаве и заклетве дају у заносу  (углавном) непромишљеног вербалног доказивања љубави или пријатељства.

Међутим, постоје људи који се углавном клоне таквих крупних речи али који редовно дају крв. Углавном, незнаним људима. За које никад нису чули, не знају да постоје. Што њихову хуманост чини још узвишенијом.

На једној свечаности додељивања признања добровољним даваоцима крви, председник општине Велика Плана Игор Матковић је изјавио да би, да се он пита и да Општина има довољно новца, најрадије сваком добровољном даваоцу крви поклонио нов аутомобил.

Уколико би се тај његов наум остварио Општина коју води би данас требала да купи четири аутомобила. Јер у Великој Плани постоје четири човека, четворица горостаса хуманости, који су добровољно крв дали више од 100 пута.  Њих четворица, 460 давања и 184 литра крви! Рекордер међу њима је Драган Милошевић из Старог Села који је крв дао 125 пута. Тачно 50 литара крви. Часав Павловић из Велике Плане крв је дао 118 пута. Зоран Манојловић из Лозовика 109 пута а Александар Николић из Старог Села 108 пута.

Живорад Павловић из Великог Орашја је крв добровољно давао 90 пута. 36 литара крви. Непознатим људима. Замислите да вам затраже да непознатим људима у Сурдулици, Кањижи, Новом Пазару…бесплатно пошаљете 36 литара вина. Не Радовановића или Деспотике, већ „обичног“ вина из Тиквеша. Већина нас би нехајно одмахнула руком. А Живорад и његови сабораци за хуманије друштво, за туђе здравље, несебично поклањају десет, двадесет или педесет литара крви. Срећни што могу да помогну неком ко је у невољи.

Још девет добровољних даваоца крви из Велике Плане је крв дало 75 или више пута. Ведран Вучковић из Велике Плане и Љубан Богићевић из Крњева 86 пута, Дејан Вељковић из Велике Плане 81, његов суграђанин Зоран Милосављевић 80, Миодраг Живојиновић из Велике Плане 78, Момчило Синђелић, такође Плањанин и Драган Остојић из Крњева 77, Новица Чолаковић из Крњева и Добривоје Туфегџић из Лозовика по 75 пута. Њих десеторица, десеторица великих људи, су 805 пута одлазили у установе за трансфузију и дали 322 литра крви.

Ко зна колико су ови људи својом људскошћу, дубином своје душе и ширином својих моралних видика, успешних операција омогућили и живота спасили. Једно од основних начела хришћанских верника јесте да љубе ближњег свог. Ови бескопмпромисни хуманисти не љубе само ближњег свог, већ све људе. Без обзира на веру и нацију.

Тридесет и осам Плањана је крв давало више од 50 пута. Укупно 2157 давања и 863 литра дате крви.

Из градског подручја Велике Плане то су Рацо Гојаковић са 72 давања, Далибор Спасић 55, Срђан Цветковић 53, Милан Дабижљевић 66, Дејан Димић 60, Предраг Донић 52, Анка Илић 60, Милан Курдулија 52,  Зоран Лекић 64, Радиша Маринковић 57, Дејан Матковић 66,  Славица Николић 53,  Властимир Николић 66, Зоран Првуловић 55, Мирољуб Симић 60, Ђорђе Стојковић 59, Саша Живановић 62 и Милош Ускоковић са 51 давањем.

Из села Крњева час хуманости држе Зоран Шулејић са 71 давањем, Слободан Марковић 53, Владан Нешић 51,  Зоран Пантелић 52, Првослав Стевановић 57 и Дарко Шулејић са 51 давањем.

У овом часном строју Милошевац представљају Патрик Кузмановић са 50 давања, Драган Костић 50,  Марко Петровић 56 и Зоран Радојковић са 54 давања.

Ту су и Анто Куртусић из Лозовика, који је крв дао 55 пута, Дејан Манојловић из Старог Села и Милан Савић из Марковца са по 50, Дејан Симић из Радовања са 60, Небојша Говедаревић и Првослав Трунић из Ракинца са по 53 и Зоран Марјановић из Доње Ливадице са 67 добровољних давања најдрагоценије течности.

Међу Великоплањане су се великим срцем умешала и двојица хуманиста из комшилука, Милан Марковић из Смедеревске Паланке и Бојан Аранђеловић из Глибовца, који се воде у евиденцији Општинске организације Црвеног крста у Великој Плани.  Милан је крв дао 50 а Бојан 53 пута.

Општинску организацију Црвеног крста у Великој Плани води агилни Златан Коруновић, потомак досељеника из српске Македоније, који је и сам добровољни давалац крви, са више од 35 давања.

Уз Коруновића, још 62 хумана човека из Велике Плане су крв дала више од 35 пута а чак њих 91 је крв дало више од 20 пута. Читава једна чета. Не мала, него велика и одабрана.

Већ годинама Велика Плана добија признања републичког Црвеног крста и Завода за трансфузију као једна од општина која се издвајају не само по количинама крви, већ и по спремности да увек кад је то хитно прикупе потребну количину крви. Без обзира на крвну групу. Без обзира за коју болницу. И без обзира ко је и одакле је пацијент којем је крв неопходна.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *