Rerna u najstarijem restoranu na svetu radi tri veka

Restoran Botin u Madridu osnovan je davne 1725. godine i upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji restoran na svetu.

Autori Jutjub kanala Great Big Story posetili su restoran Botin kako bi pokušali da otkriju neke od tajni njegove dugovečnosti. Jedna od najunikatnijih karakteristika restorana je rerna koja neprekidno radi skoro 300 godina.

„To je naš dragulj. Naš dragulj u kruni“, rekao je zamenik direktora Botina – Luis Havijer Sančez, koji radio u restoranu skoro ceo život, više od 45 godina.

„Nikad ga ne gasimo. Noću mora da bude vruće i ujutru spremno za pečenje. Zato nikada ne smemo da ga gasimo. Postoji posebna aroma, zaista je neverovatno“, objasnio je on.

Podjednako je neverovatno koliko je restoran posvećen održavanju hrane koju služi. Iako Sančez na neki način opisuje vinski podrum kao „istoriju koja diše“, hrana ima za cilj da oseti ukus istorije, pri čemu svaki kuvar uči od svog prethodnika, a zatim prenosi recepte na sledeću generaciju.

„Naši recepti su veoma stari, od kada su naši preci osnovali restoran“, dodao je on, „i od tada smo ostali verni tim receptima.“

Ipak, restoran Botin nije potpuno „zaglavio“ u prošlosti – ima veb stranicu i sve potrebne profile na društvenim mrežama, piše časopis Food and Vine.

Takođe, prisutan je i na stranici TripAdvisor gde ljudi mogu da ostave recenzije poput duhovitih dosetki: „Eh, čuo sam da je ovo mesto dostiglo vrhunac davne 1831.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *