Стални привредни раст Велике Плане

Пише: Душан Марић

Још Крајем априла званично је почела са радом корејанска фабрика Кјугшин кејбл,  која ће производити електричне делове за аутомобиле и запошљавати 700 радника.

Фабрика се налази буквално на међи између Велике Плане и Смедеревске Паланке. Већ сада у њој има 210 запослених, од чега је једна трећина из Велике Плане. Уколико се запошљавање настави у овој сразмери, до краја године, кад Корејанци запосле све капацитете, код њих ће плату зарађивати 200 радника из плањанске општине.

Председник Вучић отвара обновљени пут Плана – Паланка

Отварање фабрике је само један у низу показатеља убрзаног развоја Велике Плане у последњих седам година, откако је одговорност за вођење Србије и општине преузела политичка коалиција коју предводе Александар Вучић и Српска напредна странка.

Први пут након изградње, пре шест деценија, у потпуности је реконструисан пут Плана – Паланка. Уместо пута прекривеног рупама и закрпама, сад је то савремена саобраћајница, у чију изградњу је уложено 5.000.000 евра.

Прошлог лета, само пола године након обнове пута између Плане и Паланке, завршени су и радови на реконструкцији пута од Марковца до Свилајнца, чија је вредност 2.000.000 евра.

Пре три године асфалтиран је пут од Великог Орашја до Мале Плане а из Владе Србије је званично потврђено да ће држава финансирати и реконструкцију пута од Велике Плане до Савановца и од Савановца, преко Крњева, до Смедеревске Паланке.

Пре шест година, у индустријској зони крај пута за Велико Орашје, локална самоуправа је у свом власништву имала мање од хектар земљишта, што је одбијало инвеститоре. Од тада је купљено седам хектара земљишта, за шта је из буџета издвојено 34.967.000 динара. Додатних 20.300.000 издвојено је за асфалтирање саобраћајница у индустријској зони. На том земљишту отворена је и прва фабрика. Крајем априла почела је са радом млекара „Круна“, у чију изградњу је уложено 2.500.000 евра. Млекара ће у једној смени прерађивати  50.000 литара млека а запошљава 40 радника. У компанији истичу да је план је план да млекара запошљава 100 радника.

У Индустријској зони је отворена и кланица пилића „Гавриловић“, у коју су уложена 2.000.000 евра и која запошљава 150 радника.

Захваљујући све повољнијем привредном амбијенту у Србији и Великој Плани, који граде Александар Вучић и руководство општине, војна фабрика је саградила три нове производне и број радника са 150 повећала на 350.

Италијанска компанија „Промек“ је у 2017. и 2019. години проширила производњу отварајући још два производна погона, па сад запошљава 80 радника. Компанија „Пеи ест“, чији је власник такође са Апенинског полуострва,  је за четири године број радника са 60 повећала на 120 а прошле године је отворила нову производну халу од 3.000 метара квадратних.

Пре две године, на ауто-путу Београд – Ниш, код искључења за Велику Плану, НИС је отворио нову пумпу, у чији изградњу је уложено 2.400.000 евра.

У мандату републичке и локалне власти Српске напредне странке завршена је и отворена Фабрика воде у Трновчу, пројекат у који је уложено више од 10 милиона евра. У проширење изворишта воде у последње четири године из општинског буџета је уложен 121 милион динара, док је држава обезбедила 174 милиона.

Решино је и питање „Перкона“. Уместо рушевина препуних смећа, сад у центру града послује компанија „Maccaron mode“,  у чије објекте је уложено око 2.000.000 евра и која запошљава више од 150 радника. Исти случај је и са хотелом „Плана“, у чију обнову је уложено више стотина хиљада евра. Пре две године у центру града отворен је хотел „Вир“.

Уместо аветињски напуштене зграде, на ауто-путу Београд-Ниш код Крњева  изграђен је савремен мотел, у чијем ресторану, „Кафани за два дана“ и осталим објектима ради 65 радника.

Обновљен је и рад старе млекаре „Плана“, која запошљава двадесетак радника. Толико радника запошљава и компанија „Еуромет“, која је пре две године купила и обновила производњу радијатора у некадашњој „Елми“ а почела је и са производњом електро ормара.

Значајна вест, посебно за становнике северног дела општине, јесте да је поред Цариградског друма у Милошевцу формирана нова индустријска зона, у којој је компанија „Цмана“ већ подигла савремену фарму пилића. Иста компанија, у партнерству са компанијом „ДИС“, приводи крају радове на изградњи модерне хладњаче, која ће имати огроман значај за произвођаче воћа и поврћа у Плани и околини. Вредност пројекта је 1.300.000 динара.

Компанија „Мали подрум Радовановић“ је ове године отворила нову винарију, површине 1.900 метара, у коју је уложила 700.000 евра.

Пре два месеца, после вишегодишњих судских спорова, у поступку стечаја, за 1.800.000 евра, продати су објекти некада чувене плањанске кланице, који се налазе у најужем центру града, па након затварања кланице, пре десетак година, представљају и велики еколошки проблем.

У разговору са руководством општине, купац је најавио да ће на том месту бити изграђен шопинг центар са садржајима који ће запослити између 250 и 300 радника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *