Ветерани 63. бригаде у посети Србима у Трсту

Генерални конзулат Републике Србије у Трсту у суботу, 29. маја,  организовао је скуп представника дијаспоре поводом пријема Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде, која је проносила своју заставу братства кроз град Трст.

Пуковник Видоје Ковачевић, председник Удружења ветерана, овом приликом је у знак захвалности уручио генералној конзулки Ивани Стојиљковић плакету и захвалницу са исписаном војничком заклетвом 63. Падобранске бригаде. Уручена је захвалница и господину Владимиру Стојиљковићу, као и црвена беретка бригаде и књига „63 минута вечности“ коју је написао ветеран бригаде господин Момчило Минић.
Слика може припадати 2 особе, људи стоје и у затвореном
ГК Ивана Стојиљковић је у свом обраћању навела да је велика част примити тако дивна знамења и истакла да то припада свима нама, да ће Захвалница и Плакета остати у Генералном конзулату за сећање на овај значајан и диван дан. Након тога извршена је примопредаја заставе братства, одакле ће застава путовати до Милана а затим и даље.
Члановима легендарне 63. Падобранске бригаде и свим присутнима обратили су се и захвалили архијерејски заменик Епархије аустријско – швајцарске, протојереј-ставрофор Рашко Радовић; архијерејски намесник за Италију и Малту, протојереј Далибор Ђукић; потпредседник Црквено православне општине Трст господин Раде Миливојевић, и председник Савеза Срба у Италији, Душан Алексић.
Слика може припадати 7 особа, људи стоје и у затвореном
Господин Алексић је након обраћања одрецитовао песму „Мртва стража са Кошара“ аутора Невена Миланковића, која је описана у његовој књизи „Зов Кошара“. Такође је у име Савеза уручио и захвалницу 63. падобранској бригади и поклонио им заставу Савеза Срба у Италији.
Након свих обраћања дружење се наставило уз пригодан уметнички програм и послужење које су приредили чланови удружења „Понтес Мостови“ из Трста.
Слика може припадати 3 особе, људи стоје и напољу
Удружење ветерана 63. Падобранске бригаде је нестраначко и невладино удружење, чији је циљ неговање традиције. За исказане војничке врлине, бригада је одликована орденом „Народни Херој“. Удружење је формирано са циљем да очува име, обележја и сећање на пале саборце, као и традицију нераскидивог другарства које влада међу припадницима 63. Падобранске бригаде.
Преносећи позитивна искуства и патриотизам млађем нараштају, њихов циљ је јачање српске државе и друштва. Жеља им је да упознају грађане целог света са истином о историјском путу, постојању и раду ове легендарне бригаде, као и да пренесу традицију херојства српског народа.

Слика може припадати 3 особе, људи стоје и напољу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *