Два века Српске цркве у Америци

У Културном центру Бански двор у Бањалуци представљена је монографија 200 година Српске православне цркве у Америци – Српско хришћанско наслеђе Америке, која сведочи историјско, духовно и уметничко присуство православне дијаспоре у том делу света.

Монографију је поводом 800 година аутокефалности СПЦ приредио епископ Западноамерички Максим, који је истакао да она визуелно и докумензатно приказује сву лепоту и драж Србина у свету. Овом монографијом снажно је показано како су српски исељеници у Америци и Канади сачували хришћанску веру и светосавску свест, захваљујући Цркви.

Пре ове објављена је и монографија Српско-хришћанско наслеђе Косова и Метохије, која је наишла на добар пријем код Американаца. Монографија Српско хришћанско насљеђе Америке у тврдом повезу на 1.008 страна доноси 1.025 фотографија најзначајнијих историјских личности, цркава, манастира, фресака, икона и других уметничких предмета.

Садржи текстове истакнутих историчара, теолога и умјетника, уз обиље историјских чињеница и богати илустративни материјал. Монографија документује историјски и духовни идентитет српског народа у Америци и служи као знамење садашњим и будућим генерацијама Срба да осигурају трајање свог наслеђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *