Ilon Mask zbog Tesle posvađao Srbe i Hrvate

Vlasnik kompanije „Tesla“ Ilon Mask komentarišući na Tviteru vest o porastu prodaje Teslinih automobila u Hrvatskoj, napisao je da je Tesla rođen u Hrvatskoj, od srpskih roditelja.

„Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja“, napisao je Mask.

Njegov komentar je z kratko vreme skupio je više od 2.500 lajkova, a naravno tvit je podstakao raspravu između Hrvata i Srba. Neki su već priložili svoje tvrdnje o Teslinom rodnom listu, a neki pišu da je Tesla rođen u Austro-Ugarskoj.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, kao dete lokalnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Milutina Tesle i njegove žene Đuke, na području vojne granice tadašnje Austrije, danas Republike Hrvatske.

Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu. U periodu od 1881. do 1882. godine radi u Budimpešti u Centralnom telegrafskom uredu i upravo tu započeinje svoj veliki pronalazački period – usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona.

Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a u Sjedinjene Američke Države stiže 1884. godine, gde počinje da radi u Edisonovoj kompaniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *