Srpski Ajnštajn se pozlatio na olimpijadi fizičara

Kikinđanin Andrej Popović, uskoro učenik trećeg razreda gimnazije “Dušan Vasiljev“, osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike u Indoneziji. Organizovano u online formatu, takmičenje je podrazumevala rešavanje 25 zadataka iz oblasti kvantne mehanike, nuklearna fizika, fizike čestica i specijalne teorija relativiteta. Ta značajna nagrada samo je poslednja u nizu priznanja koje je mladi svestrani kikindski naučnik do sada osvojio.

Zlatna medalja na Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike za Andreja je svakako važno priznanje i prilika da dalje napreduje.

-Usvajajući ta nova znanja, ja mogu kasnije da ih iskoristim u svojim radovima. Kao što znate, ja sam do sada napisao četiri naučno-istraživačka rada i posebno mi se svidela kvantna mehanika. Zato ću možda i nastaviti da se bavim njome – kaže Andrej.

Pored gimnazije “Dušan Vasiljev“, Andrej je od osnovne škole polaznik beogradskog Regionalnog centra za talente “Nikola Tesla“ i ozbiljno radi uz podršku mentora. Pre dve godine, na istoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju, a potom i nagradu SANU za postignute rezultate na polju nauke i obrazovanja. Sada već polako planira – šta dalje.

-Primarni cilj mi je da upišem Matematički fakultet , astro-fizički smer. Naravno, pošto u Regionalnom centru za talente često dobijamo stipendije, ako se otvori prilika za dobar fakultet u inostranstvu porazmisliću i o tome – dodaje Andrej.

Ne zapostavlja drugare i izlaske

Uz podršku profesora, drugara, grada, najvažnija je svakako podrška roditelja. Uz različita interesovanja, nauku, takmičenja, sport, Andrej ne zapostavlja drugare i izlaske. Kad se sve kockice slože, za roditelje postoje prioriteti.

-Mislim da su se sve kockice nekako poslagale. A nama je najbitnije da je on zadovoljan i srećan, a mislim i nadam se da jeste. Ima svoj stav o životu, o svemu, ali je najbitnije je da je zdrav i srećan. Sve ostalo će već biti – kaže Marija Popović, Andrejeva mama.

Iako 17-togodišnjak, Andrej je postigao mnogo. Naravno, pred njim je put o kome sanja.

-Glavni moj san je da promenim nešto u svetu, odnosno da promenim na bolje. Ne znam kako ću doprineti zemlji, ali nadam se što bolje i što više – dodaje Andrej.

Ne znamo gde će buduće školovanje i život odvesti Andreja Popovića. Raduje što su Kikinda i Srbija za njega dom kome će se uvek vraćati.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *