Арсин амерички сан на српски начин

Могу да кажем да сам срећан човек, имам породицу, здрав сам, радим посао који волим… Међутим, да није било књига уз које сам пронашао унутрашњи мир, вероватно се сада не бих овако осећао.

Овако данас прича Арслан Бајрамоски (48), популарни Арса, радник “Градске чистоће”, који је више од 20 година чистио престоничку калдрму, а потом у петој деценији живота завршио студије економије, уписао потом мастер и остало му је још само да одбрани мастер рад. Његова животна прича постала прави мали амерички сан на српски начин.

-Фокусиран сам на завршавање мастер рада на тему “Управљање банкарским ризицима”, очекујем да то завршим ове јесени. Потребна ми је новија литература како бих могао да напишем рад и заиста бих био захвалан уколико би неко могао да ми помогне. Тешко је јер ова тема ми није блиска у пракси, мој посао подразумева нешто потпуно друго – искрено ће популарни Арса.

Љубав према читању спознао је сасвим случајно у 21. години и од тада користи сваки слободан тренутак да прочита неко ново дело.

-Немам баш времена за читање у последње време, али недавно сам прочитао “Монах Калист” аутора Миливоја Јовановића. Препоручио бих је свима који желе да пронађу свој мир.

Не крије Арса да су у моменту када је одлучио да у петој деценији живота упише факултет, тј. Високу школу за пословну економију и предузетништво, многи сумњичаво вртели главом.

-Породица ми је говорила да нисам нормалан.

Данас, након што је студије завршио у року и када је на корак до мастер дипломе, супруга и деца поносно говоре о њему. Иако нема много слободног времена, Арса, како каже, успева да помогне супрузи око кућних послова, да прочита покоју књигу, али и да ужива у духовној, црквеној музици која је његова оаза мира.

-Оно што се у мом животу догађа представља више од сна.

А своју несвакидашњу животну причу планира да пренесе на папир, те након што званично постане мастер економиста, писање романа биће његова преокупација. Можда ће једног дана Арсина књига изазвати исти онај осећај код неког читаоца као што је код њега пробудила прва књига коју је прочитао.

Премда његови близанци (22) нису још уписали факултете, он не губи наду да ће се то догодити и да ће га надмашити.

-Ћерка и син су завршили Кожарску школу и засад нису заинтересовани за студије упркос мојим напорима да им објасним лепоту учења и читања. Син тренутно ради преко омладинске у “Градској чистоћи” и када је увидео тежину посла, обећао ми је да ће уписати факултет – искрен је Арса.

Пажња јавности за овог пасионираног љубитеља књига, вредног радника и марљивог студента одјекнула је пре две године, када је списатељица Мирјана Бобић Мојсиловић објавила фотографију са Арсом на друштвеној мрежи Инстаграми похвалила његов труд да заврши студије економије.

Данас, позната списатељица Арсу сматра својим другом и зове га њеним херојем. На промоцији Мирјанине књиге у марту ове године, Арса јој је донео ружу, као мали знак захвалности за сву подршку коју му је пружила, што је посебно дирнуло Мојсиловићеву.

Арса је посебно поштовање гајио према академику Владети Јеротићу.

-Чистио сам око Храма Светог Саве кад се појавио. Зауставио сам га и рекао му да обожавам његов лик и дело, а он ми је казао: “Нема потребе да обожавам њега, обожава се Бог”. Нисам знао шта да му одговорим, али сам разумео поруку.

Насловна фотографија: Арслан Бајрамоски/Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *