Српска воштаница великом грчком духовнику старцу Нектарију

Пише: Прота Ненад Андрић из Ваљева

Скоро није српски народ толико заволео човека из другог народа да би могли рећи да су га с љубављу својом посрбили, као што су скромног грчког старца архимандрита Нектарија (Виталиса).

Задњих десет година реке људи из Србије, Црне Горе, Републике Српске и широм дијаспоре где Срби живе сливају се у малено приморско сеоце Камаризу, које се налази око 80 км од Атине. До пре три године у Камаризи живео је и богослужио архимандрит Нектарије (Виталис) надасве чувени православни духовник који је исцељен од рака плућа 1980. године на чудотворан начин, тако што му се јавио Свети Нектарије и исцелио га.

Опис није доступан.

Натприродно исцељење су посведочили и лекари атинске болнице у којој је био на прегледу пре и после исцељења овај дивни Старац. Ликом подсећа на велике аскете, подвижнике из раних векова, који су сав свој живот посветили Богу и молитви, љубави ка ближњима и слатком православљу. Управо из православља изливају се кроз Свете тајне и Свете врлине нектари божанских сокова благодати и преливају се у срца ових подвижника као и велико срце старца Нектарија, а онда натапају и срца и душе свих духовних чеда овог подвижника која су му долазила под скут монашки да се исплачу.

Многе и многе душе утешио је старац Нектарије. Његове поуке се памте, записују, понављају, шире међу вернима Грчке али и међу хиљадама Срба. Пре неко вече, др Јанис из Атине ми написа да је више Срба чуло за старца Нектарија него ли Грка. Нисмо знали да објаснимо ту појаву осим да су наше ране српске велике и многе, па траже лека… Нашле су многе лека у Светом Нектарију и старцу Нектарију, као и писац ових редова.

Опис није доступан.Први пут када сам упознао овог седог старца 2011. године дао ми је духовну терапију јер ме је својим прозирљивим погледом скенирао у најтананија и најскривенија скровишта мога бића. Та духовна терапија огледа се у љубави ка ближњима и праштању, по оној Јеванђељској – Седамдесет седам пута опраштати брату своме… Рекао ми је старац Нектарије:“ Ћути, ћути, ћути о туђим греховима, поступцима и понашањима. Никог не осуђуј, не оговарај и не коментариши туђе поступке ни сагрешења. Имај љубави ка ближњима и Бог и Св. Нектарије у свему ће ти помоћи!“ Само Свети људи деле овакве поуке, поуке љубави… Такав је био вољени старац Виталис, који се родио 1930. године у Пиреју, као 15- о од 17-оро деце својих родитеља.

Он није само поповао и делио савете, охи, охи, већ је делио благодат Божју па су многи добили болни исцељења по њеховим молитвама, а многи добили децу… Па данас се сећају многи родитељи старца Нектарија, као на пр. мама и тата Симонова, Василијева, Нектаријева, Маркова, Милутинова, Тарина, Огњенова и многих дуги које сам забележио у новој књизи. Његова љубав је била делатна јер он је прилоге које је добијао делио народу сиромашном, болницама, затворима, обдаништима, сиротиштима… Многе је гладне хлебом нахранио и наге обукао. А нама Србима је поред свих тих дарова, даривао преко свог духовног чеда из Атине гђе Наталије Ковачевић, родом из Ваљева, храм Светог Нектарија. Тај дивни храм јесте данас ђердан духовни на огрлици српских светиња у завичају Св. Владике Николаја Лелићког и уточишту Св. Аве Јустина Ћелијског у Ваљеву.

Опис није доступан.Свезе духовне старца Нектарија и српског народа постале су нераскидиве, посале су вечне. Те свезе се држе и његови наследници отац Власије и отац Панајотис који од упокојења старца Нектарија 8.2.2018. године па до данас дочекују с братском љубављу наше Србе у Камаризи у храму али и на гробу Старчевом, које је постало место ходочашћа. Иако није Старац још канонизован, народ га поштује већ као Светог и на његовом гробу, а и тамо где год му врше парастосе и где му се моле – догађају се чуда. Бог га је изабрао као дечака да кроз њега твори чуда, па се у храму у Камаризи чува икона Св. цара Константина и мајке му Јелене коју је откопао у Атини поред храма у дубини земље из многих векова…

Чувају се и његови епитрахиљи који многе излечише и лече. Три епитрахиља је даривао Ваљеву а преко Ваљева васцелом роду српском и свим верујућим људима. Обећао је да ће Свети Нектарије бити на освећењу храма у Ваљеву па ето чекамо и то чудо јер му верујемо… Не могу да кажем Старче да ти Бог душу прости, већ радосно кличем попут сестре Наталије када је читала твоја писма Владици, свештенству и народу код храма Св. Нектарија у Ваљеву да цео свет и небо чује:

„Радуј се Преподобни оче Нектарије, православне цркве Христове дивни изданче! “

Фтографије: Прота Ненад Андрић са великим духовником старцем Нектаријем

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *