Дијаспора обнавља храм у Њујорку

За обнову саборне цркве Светог Саве у Њујорку, која је пре две године на Васкрс изгорела у пожару, потребно је 60 милиона долара, а тренутно је у припреми друга фаза радова на реконструкцији православног храма, каже епископ источно-амерички владика Иринеј Донријевић.

Rezultat slika za владика иринеј добријевиц
ЦРКВА ЈЕ ЗНАМЕНИТОСТ ЦЕЛЕ АМЕРИКЕ: Владика Иринеј

“Две недеље пред Васкрс коначно смо добили дозволу од Завода за заштиту споменика у Њујорку да почнемо другу фазу радова и подигнемо челичну конструкцију за кров“, рекао је епископ у интервјуу за ТВ Храм.

Како је рекао, обнова православне цркве на Менхетну захтевала је претходне детаљне анализе, а чак годину дана чекало се на одобрење Завода да се почне са чишћењем храма. Епископ је објаснио да се ради о храму који представља историјску знаменитост Њујорка и целе Америке и који је Англиканска црква крајем четрдесетих година прошлог века поклонила православним Србима.

“То је у ствари био поклон англиканског бискупа Манинга епископу Николају с којим је био врло близак пријатељ. Бискуп Манинг није могао да се помири са тим да је епископ Николај утамничен у Дахау. Кажу да је служећи мису водио две хостије, једну за себе, другу за Николаја. Између њих је било јако пријатељство“, испричао је епископ Иринеј.

Додаје да је, осим Завода за заштиту споменика, и Англиканска црква морала да да сагласност за почетак реконструкцје храма. Епископ је навео да је у првој фази радова црква чишћена и то ручно како би се избегло рушење носећих зидова који нису уништени у пожару.

“Морамо да заменимо и под који је потпуно уништен. Ако будемо могли, проширићемо подрум и направити крипту слично као у Храму Светог Саве у Београду“, рекао је епископ.

Он је истакао да прилоге за обнову храма даје српски народ који живи у САД, али и да се сви који живе у Њујорку интересују када ће бити завршен.

“Људи долазе и распитују се шта ће бити са храмом. Једна архитектонска фирма која је преко пута цркве објавила је дирљив чланак о храму, а агенција за некретнине која је у близини направила је читаву серију фотографија о цркви“, испричао је Иринеј.

Како је рекао, првобитно је процењено да ће за обнову цркве бити потребно 80 милиона долара, али је, каже, захваљујући архитекти српског порекла износ смањен на 60 милиона долара.

“Бог нам је подарио изванредног архитекту, Дона Живковића из Аустралије који се одрекао плате, а наговорио је све своје сараднике да раде за 20 одсто мању плату и то нам је много смањило трошкове“, казао је епископ.

Он је навео да је у Њујорку организована и добротворна вечера за обнову храма, као и да све парохије у САД шаљу прилоге.

Rezultat slika za храм у нјујорку
ПОМАЖУ И АМЕРИКАНЦИ: За обнову је потребно 60 милина долара

“Очекујемо да ће се народ одазвати као и до сада и да ћемо успети да обновимо ц

ркву. Још је рано да кажемо када ће бити готово јер има много тога да се уради“, навео је епископ.

Како каже, када буде подигнута кровна конструкција и привремено затворени прозори и врата, Завод ће одобрити да се с времена на време служе литургије у храму.

“То ће нам бити велика утеха, јер мало ко зна колико је тај храм значио Србима у Њујорку и шире. Морамо не само да обновимо храм, већ и нашу црквену заједницу, то је битан елеменат“, напомиње епископ који је боравио у Србији поводом одржавања Сабора СПЦ. 

Извор: ТВ Храм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *