Божићна јелка Чикагу поклон српске породице

Весна Глишовић из Мортон Гроува шаље граду Чикагу веома посебну празничну честитку ове године. Плава оморика у Колораду висока 55 стопа која је деценијама стајала на травњаку куће њене породице изабрана је за овогодишњу званичну градску божићну јелку, саопштено је у петак ујутро.

Дрво, одабрано од скоро 80 ​​пријава у градском годишњем лову на божићно дрвце, биће свој нови дом у Миленијум парку за сезону празника.

Весна и њен супруг Мајк, обоје из Србије, уселили су се у свој дом Мортон Гроув 1990. и открили да је младо дрво смрче — једва више од њеног мужа у то време — савршена компонента њиховог пејзажа, посебно током празника. 

Ова плава оморика у Колораду од 55 стопа од Весне Глишовић из Мортон Гроува проћи ће до центра Чикага где ће постати званична градска божићна јелка у парку Миленијум.

„Сваке године бисмо га украшавали божићним светлима“, рекла је она. „Али онда је нарастао толико да више нисмо могли да га украшавамо.”

Дрво је ипак било омиљено у породици, јер је постало „лепа позадина“ за многе њихове прославе.

„Снимали смо се за празнике и за матуре, испред ње, а када се наш син венчао средином децембра, он и његова жена су дошли овде да се сликају, отварајући флашу шампањца испред ње. да прославимо дан. Дакле, ми смо управо заволели дрво“, рекао је Глишовић.

Глишовићева је рекла да је неколико година размишљала да учествује у такмичењу за дрво, али није. Ове године је одлучила да је време јер је постало очигледно да је дрво у годинама сумрака и да ће ипак морати да се сруши.

„То је потпуно сазрело дрво, па смо почели да се плашимо да ће га срушити олуја или ветар“, рекла је она. „Дошло је до старости. Било је време.“

Висока плава оморика у њиховом дворишту савршена је позадина за фотографије у зимским данима за синове Весне и Мајка Глишовића Александра (лево) и Лазара касних 1990-их.  Дрво је изабрано за овогодишњу званичну божићну јелку града Чикага.

Глишовићева је рекла да су њена породица православни хришћани, па се придржавају „старог календара“ (јулијанског календара), што значи да се Божић обележава 7. јануара, иако прослава сезоне почиње 25. децембра. Срећна је што ће јелку поделити са свима који слави празнике без обзира на датум.

„Срећна сам што могу усрећити друге када виде како је све украшено и осветљено“, рекла је она.

И да, породица планира да замени одлазеће дрво на веома посебан начин.

„То место ћемо поново засадити прелепом српском плавом омориком“, рекао је Глишовић. „Дрвеће је пореклом из Србије у региону одакле је мој муж. Чим га пронађемо, посадићемо га на исто место.”

Посада из града Чикага требало би да стигне у њен дом у петак ујутру да посече дрво, постави га на камион с равним платформама преко дизалице и пређе око 16 миља до Миленијум парка, где ће бити истоварено, а затим украшена наредних дана.

Церемонија паљења дрвећа почиње у 18 часова 18. новембра. Дрво ће бити изложено до 8. јануара у близини Мичиген авеније и Вашингтон улице.

„Веома сам срећан што наше дрво делим са светом и што сам део ове традиције“, рекао је Глишовић.

Извор: Чикаго сан тајмс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *