Srpska sloga na Linkdinu

Srpska naučna pamet u dijaspori, ako je verovati bazi koju je napravio profesor dr Jovan Filipović sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, broji oko sedam i po hiljada doktora nauka i doktoranata u čije je obrazovanje, kao i u druge visokoobrazovane kadrove matična država, kako tvrdi istraživač dr Vladimir Grečić, uložila čak devet milijardi evra.

Reč je zaista o neverovatnom naučnom potencijalu, koji je na tacni poklonjen Severnoj Americi, Evropi i dalekoj Australiji. Ti izuzetno kvalitetni i stručni ljudi, silom prilika, bili su prinuđeni  da grade novi dom tamo daleko i traže načine da se povežu i jedni drugima pomognu.

OSNIVAČ GRUPE: Dušica Protić

Preko društvenih mreža osnivaju se razo-razne grupe, koje više služe za održavanje komunikacije i prijateljstava, a najbolji primer kako bi zapravo trebali da se povezuju je Srpsko-američka profesionalna netvork grupa (Serbian American Professional Networking) na LinkedInu. Osnovana je pre tačno deset godina i sa današnjim danom broji 4.274 člana, a ideja je potekla od uspešne poslovne žene Dušice Protić, advokata iz Njujorka.

-Grupu sam osnovala sa još dve žene, a na ideju sam došla nekoliko godina ranije. Radila sama tada u jednoj advokatskoj kancelariji kada mi je šef rekao da sastavim spisak advokata saradnika u drugoj državi u SAD sa kojima bi naša advokatska kancelarija saradjivala, kojoj bi slala klijente i poslove – kaže sa setom Dušica Protić za portal “Tamo daleko”.

Bila je prilično iznenađena kada je dotični gospodin, inače Jevrejin, pogledao spisak, zaustavio se kod imena jevrejskog advokata i odlučno rekao: “Zovite mi ovog čoveka, on je jedan od mojih, hoću njemu da dam posao“.

​-Ovo je na mene osta​vilo snažan utisak, nedugo zatim pozvala svoje dve koleginice, i predložila im da na LinkedInu osnujemo grupu u kojoj bi Srbi mogli da izgrade zajednicu, mrežu, da pomažu jedni drugima i profesionalno se povežu – priča Dušica.

ZA PRIMER SRBIMA ŠIROM SVETA: Sa jednog od druženja u Njujorku

Naravno to je ukljuučivalo i pomoć oko obrazovanja, mentorstva, dobijanja i davanja informacija, ​oglašavanje vezano za ponudu i potražnju poslova, savetovanje o karijeri, promocija biznisa Srba, knjig​a, muzike, umetnosti,​ kulturnih dešavanja, inspirativne priče o ​Srbima u Americi i drugim zemljama, o srpskom uspehu i dostignićima svuda u svetu.

-Želel​e smo da izgradimo nešto za nas, našu decu i buduće generacije, da pomognemo jedni drugima, da unapređuj​emo, neguj​emo i korist​imo ono što svi imamo zajedničko, naše srpsko nasleđe ​ i poreklo​ – ističe naša sagovornica.

Iz dana u dan Srpsko-američka netvork grupa je rasla, a brojne simpatije dobila je Amerikanaca, prijatelja Srba, koji su tražili da se priključe njenom radu. Danas grupa ima i brojne članove iz otadžbine, ali i mnogih drugih zemalja, a svima njima je zajedničko da se jedni drugima nađu pri ruci, da podele savete, sugestije, da pomognu da se neki od članova zaposli, profesionalno napreduje i usavrašava se.

-Pre dve godine počeli smo i da održavamo besplatne skupove profesionalnog povezivanja​ u različitim gradovima, Bostonu, Čikagu, Njujorku, Beogradu, Torontu, ​a već ima inicijativa o organizaciji  ovavih druženja i u drugim gradovima. Na tim profesionalnim okupljanjima se upoznajemo, razgovaramo, poslovno povezujemo, razmenjujemo vizit karte​, bez ikakve obaveze ili potrebe da bilo šta platimo ili prikupljamo bilo kakva sredstva. ​Dajmo nešto jedni drugima ​ bez novčane nadoknade – posebno naglašava Dušica Protić.

Grupi su se priključili i mnogi vrlo istaknuti i uspešni članovi srpske zajednice u Americi.

-Ne bih o imenima, ali mogu samo da kažem da su sa nama predsednici i izvršni službenici korporacija, bivši izdavač velikog lista Princeze, bankari, vlasnici firmi, glumici, advokati, doktori, naučnici, preduzetnici, arhitekte, pisci, novinari – nabraja Dušica. -Zaista ako pogledate naš spisak videćete mnogo talentovanih ljudi, koji su postigli puno u životu. Svaki put kad pogledam taj spisak oduševim se. Sa nama su i sjajni studenti, ali i penzioneri.

MENADŽER GRUPE: Tamara Kenvordi (Marinković)

Jedan od menadžera grupe je uspešna poslovna žena Tamara Kenvordi (devojačko Marinković), koja sada ima svoju advokatsku kancelariju na prestižnoj Petoj aveniji, a o čijem životnom putu od Beograda do Njujorka smo nedavno pisali. Ona se aktivno uključila u rad grupe, a posebno u organizaciju skupova.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su to vrlo uspešni skupovi i večeri. Recimo u Njojork nam dodje i do 150 ljudi i verujte to su lepa poznanstva, lepa razmena iskustava i zato ćemo nastaviti sa takvom praksom okupljanja – navodi Tamara Kenvordi.

Uveliko se privode kraju prirpeme za još jedno veliko druženje koje je zakazano za 27. mart, u utorak, u Njujorku. Sudeći po prijavama biće to najverovatnije najmasovniji skup Srpsko-američke netvork grupe. I kao i na dosadašnjim okupljanjima, sasvim sigurno i ovoga puta rodiće se neka poslovna ideja, predlog, poteći će akcija, neko će naći put do uspešnije karijere, poslaće se lepa poruka otadžbini.

Zdravko Elez

Priču o Srpko-američkoj netvork grupi na poznatoj društvenoj mreži realizovali smo uz podršku Uprave za saradnju s dijsporom Ministarstva spoljnih šposlova Vlade Srbije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *