Francuska TV: Kad nam je loše krivi su Srbi!

Da bi se opravdala politika moćnih zapadnih zemalja, mediji uzimaju stvar u svoje ruke i lažima i iskrivljenom istinom pronalaze opravdanje za postupke svoje države. Znamo da je Srbija dvedesetih godina prošlog veka  posle velikih ljudskih, materijalnih i teritorijalnih gubitaka tamo gde žive Srbi izgubila najpre medijski rat. Zbog toga su Srbi kao ponosan narod bili satanizovani u svetu.

Odavno Srbija i Srbi nisu više toliko interesantni, ali povremeno francuski mediji „bocnu“ raznim reportažama i izveštajima o „lošim“ Srbima. Pa je tako jedan od voditelja na radio emisiji izjavio kako ako ostane u prostoriji sa Srbinom više od 15 minuta oprostiće se od života. Tako su i Festival u Guči nazvali festivalom pijanica, narkomana i ludaka.

Ipak su 19. marta u 22,45 časova na veoma gledanom televizijskom kanalu Canal+ u emisiji „Srbija: Zločinačke formacije“ reportažom ocrnili Srbiju i srpski narod.

Reportaža pokušava da opravda velike bezbednosne probleme koje Francuska ima na unutrašnjem planu i vatrene okršaje bandi. Govori se da najveći broj ilegalnog oružja u Francuskoj dolazi iz Srbije i da je Srbija kriva što zbog tog oružja Francuszi se osećaju sve manje bezbedno u svojoj zemlji.

Priča počinje sa Beogradom kao jednim nebezbednim gradom od oko milion i po stanovnika gde kriminalne organizacije, huligani i veliki broj oružja iz prethodnih ratova  oslikava glavni grad Srbije. Novinari Jérôme Pierrat i Olivia Mokiejewski nazivaju Srbiju crnom rupom Evrope čija je specijalnost krijumčarenje oružja. Smatraju da 80 odsto oružja u Francuskoj se prokrijumčari iz Srbije.

Napominju da najveće kriminalne grupe koje haraju po Evropi pljačkajući, dolaze baš iz Srbije. Ali da je i trgovina drogom veoma „razvojna delatnost“. Postavljaju pitanje kako su Srbi sposobni za tako nešto? Šta je ono što ih izdvaja od drugih? Koje su to veze koje imaju sa političarima i državnim institucijama koje ih štite od kazni?

Jérôme Pierrat pokušava da da odgovor na sva ta pitanja razgovarajući navodno sa ljudima u Srbiji kojima se ne vidi lice. Jedan od njih izjavljuje da puške Kalašnjikovi na primer koštaju u Francuskoj između 2000 evra i 3000 evra, a da ih do Francuske najviše prevoze turski kamioni. Da je sada malo teže zbog zatvorenosti mađarske granice.

Reportaža se nastavlja navodno sa navijačkim huliganima Partizana i Crvene Zvezde koji imaju bliski odnos sa vlastima.

Jérôme Pierrat zatim vodi razgovor sa Božidarom Spasićem koji je bivši direktor tajne službe Jugoslavije (koliko je to davno bilo), koji izjavljuje da je u 15godina država izdala oko 600 pasoša kriminalcima često menjajući im i identitet, a koji su se sklanjali na zapadu. Ipak, se ne naglašava u emisiji da se sve to dešavalo osamdesetih godina prošlog veka. Napominju da je jedan od najvećih kriminalaca i Željko Ražnatović Arkan.

Priču se završava konstatacijom da je danas država umešana u organizovani kriminal i da ga svi podržavaju, preko opština do visokih vladinih institucija.

Ipak mi konstatujemo. da kada nema šta lepo da pokažu, francuski mediji povremeno pokušavaju da ocrne Srbiju i ceo srpski narod. Mi im samo predlažemo da budu objektivini i pozivamo da dođu u Srbiju i vide svu lepotu naše divne zemlje.

IZVOR: http://svisrbiuparizu.com/ponovo-francuska-tv-omalovazava-srbiju-i-srbe/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *