Српкиња витез Холандије

Позоришна уметница рођена у Београду добила је високо краљевско звање за свој рад са позориштем ЗИД. Позоришна уметница и редитељка Каролина Спаић (1963, Београд, Србија) проглашена је  за витеза Реда Орање Насау Краљевине Холандије.

Спаић је номинована за свој импресиван рад са позориштемЗИД. Она већ 28 година води ЗИД Театар из Амстердама. Градоначелница Амстердама Фемке Халсема позвала је јутрос телефоном Каролину у име краља: „Ви сте постали витез Реда Орање -Насау, што је Краљевска награда Холандије.“

„Краљевској пажњи није промакао ваш рад који већ дуги низ година радите као уметнички директор у у врло проблематичном кварту града.“

Халсема је наговестила да је град Амстердам тога већ годинама свестан и да ће радо уручити лично награду после корона кризе.

Писма са препорукама стигла су из целе Европе. Од Белгије до Београда, из Италије и многих делова Холандије, писали су људи који су често радили с њом или дуго проучавали њен рад.

Спаић је хваљена због свог професионалног знања, друштвеног ангажмана и привидне лакоће с којом укључује људе свих култура у уметнички рад.

Спаић је поносна овим неочекиваним признањем, највише због тога што се неисцрпна љубав и безгранична енергија коју улаже у све пројекте понекдао остаје недовољно примећена. Она води ЗИД већ 28 година , са полетом и изузетном енергијом. Оно што је највише покреће је стварати уметност која је доступна свим људима, а не само културној елити.

ЗИД театар
Театар ЗИД из Амстердама Каролина води 28 година

Због кризе Ковид-19, званична церемонија је одгођена до даљњег, али и то ће сигурно доћи. Награда је орден који се носи у свечаним приликама.

О томе да ли је икада сањала да ће једнога дана постати витез, Каролина за РТС каже:

„Нисам сањала да будем витез, у мом детињству је Пипи Дуга Чарапа била мој идол, да радиш по свом. А после сам то проучила у Шкозористу, да радим у позоришту на свој начин. Зато је ова награда изузетна, јер је витез исто такав тип, имати витешко срце то личи на мене.“

ЗИД редовно гостује у Србији, а нови долазак је у плану већ током лета, уколико прилике дозволе.

!Сада преговарамо да гостујемо на Нишвил Јазз Театар у августу 2020 са новом представом „Наша Одисеја „, савремена адаптација Одисеје, о потрази за сопстевним домом и о модерним миграцијама,“ каже Каролина.

Пандемија за њу није позоришно време, али позоришта због тога не смеју да стану.

„За време пандемије се раде дигиталне пробе и програми, али то није то, позориште је жива уметност и неопходан је људски контакт. Али занимљиво је интернационало умрежавање јер сада могу да учествују уметници из целог света дигитално!“

Каролина Спаић је рођена и одрасла у Београду где се бавила класичним балетом и у била члан дечијег позоришног студија „Шкозориште“. У потрази за већом уметничком слободом отишла је у Холандију 1984. године, на студије позоришне академије у Утрехту. Након завршеног школовања, дуго је путовала светом и бавила се позориштем.

Од 1992. године страствено води ЗИД Театар, који се налази у Амстердаму и наступа поред Холандије у многим земљама света. Поред тога, Спаић је саветник за културу, града Утрехта, Министарства за културу и различитих фондација.

Спаић се у свом раду специјализовала на Међународној школи за позоришну антропологију (ИСТА) под вођством Еуђениа Барбе, чувеног редитеља Один Театра. Она је развила своју уметничку естетику у којој се мултидисциплинарни театар ствара у уметничком процесу са глумцима из многих земаља света. У њеном театру играју поред Холанђана , глумци и плесачи из Колумбије, Марока, Индонезије и Турске, читав један свет у малом.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *