Srbin zbog supruge napravio kuću koja se okreće

Vojin Kusić, privrednik iz Srpca u Republici Srpskoj, sagradio je kuću koja se okreće oko svoje ose, a glavni motiv bio mu je da udovolji svojoj neodlučnoj supruzi, koja nije mogla da se odluči na koju stranu želi da gleda kuća.

Rotirajuće kuće nisu ništa novo u svetu, ali na našim prostorima Kusić je prvi koji se odlučio za takvo rešenje.

Sagradio je kuću veličine 100 kvadrata, sa predivnim pogledom na Novu Gradišku i Slavonski Brod, odnosno, Laktaše, zavisno od toga kako su vlasnici tog dana bili raspoloženi.

Posebno je neobičan osećaj kada se nalazite unutar rotirajuće kuće. Iako se na trenutke čuje pucketanje, Vojin tvrdi da nema opasnosti da će okretanje poremetiti statiku objekta, prenosi RTRS.

A razlog što se odlučio na ovakav poduhvat je da udovolji željama svoje supruge, koja nije mogla da se odluči da li želi da ima pogled na put ili ne. Kuća se okreće uz pomoć struje, a brzina rotiranja može da se podešava od jednog obrtaja u 22 sekunde, do jednog obrtaja u 24 sata.

Kuću pokreće 12 valjaka sa vojnog transportera, a svaki može da nosi pet tona. Kompletna kuća, kada se useli, biće teška oko sedam tona, kaže Kusić.

Pogledajte njegovu priču:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *