Srbin u top pet humanitaraca u svetu

Britanski magazin za preduzetništvo i investicije nazvao je srpsko-kanadskog humanitarca Filipa Filipija jednim od „5 najinspirativnijih filantropa“ pored Marka Zakenberga, Bila i Melinde Gejts kao i glumice Rosario Davson.

Ovaj tekst govori o trenutnim uspesima kanadske muzičke scene, koju je Filip Filipi napustio sa 24 godine kako bi osnovao humanitarnu organizaciju 28. Jun. Kao dete koje je sa sedam godinu moralo da napusti domovinu zbog rata, uspeo je da preokrene svoj život i sakupi i pošalje preko sedam miliona dolara humanitarne pomoći.

Najvažnija pomoć otadžbini: Filip Filipi za govornicom UN

Članak je nastao nakon HipHopKanada priče – koju je promovisao DJ Post Malona – o Filipovom humanitarnom radu u Ujedinjenim nacijama kao i učestvovanju na prošlomesečnom UN klimatskom samitu pored Grete Tanberg.

Evo teksta koji je o Filipu Filipiju objavio „Entrepreneur&Investor“:

„Kanadska muzička scena predvodila je svetske trendove poslednjih godina, a Drake, Justin Bieber i The Veeknd „odgovorni“ su za prodaju vrednu preko  500 miliona dolara u poslednjoj deceniji. Jedan čovek koji bi mogao da bude na toj cenjenoj listi je kanadski Srbin, Filip Filipi. Filipi je imao samo sedam godina kada je njegova porodica bila među“, kako se u tekstu navodu, „5,1 miliona Srba koji su bežali iz domovine, dok je na Zapadnom Balkanu besneo rat“.

Magazin dalje navodi da je Filipi odrastajući u Kanadi, bio hiophop umetnik i muzički producent, čiji je put spojio tri gore pomenuta umetnika.

„U vreme kad je već iza sebe imao brojne obožavaoce i kada je na kanadskoj muzičkoj sceni shvaćen kao neizbežnost, svojim potezom je zaprepastio muzički svet. Sa samo 24 godine okrenuo se od svoje muzičke sudbine kako bi svoj život usmerio na to da svet učini boljim mestom. Iako se rat u bivšoj Jugoslaviji završio pre više od dvadeset godina, senka smrti i razaranja još se nalazi u regionu, a mnogi ljudi koji nisu uspeli da izbegnu žive u siromaštvu. Dok je živeo na drugoj strani sveta, Filipi se nije mogao odmoriti dok nije učinio nešto po tom pitanju, i doneo odluku da to plemenitom cilju posveti život – isključivanjem svega, uključujući i muziku“, piše „Entrepreneur&Investor“.

Magazin dalje podseća da je Filipi sa humanitarnom organizacijom 28. jun, koju je osnovao i na čijem je čelu poslao pomoć bivšoj otadžbini u vrednosti sedam miliona funti. Takođe je preuzeo aktivnu ulogu u Ujedinjenim nacijama, kako bi se čuo glas onih koji ne mogu da govore.

„Od raseljenih Srba širom sveta napravio tim, koji deli njegovu viziju. Pošto imaju fobiju od letenja planetom su prokrstarili kopnom i morem. Filipijeva priča prevazilazi njegove lične ambicijeje i primer je izvanredne sposobnosti koju jedna osoba mora da ima da bi se fokusirala na ovaj posao“, ističe se na kraju teksta u britanskom magazinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *