Поново ради Просвјетина школа у Бечу

Почетак нове школске године „Просвјетине“ школе свечано је обележен у храму Васкрсења Христовог у Бечу, а међу бројним гостима били су амбасадор Србије Небојша Родић, изасланица Министарства просвете и културе Републике Српске заменица министра Тања Ђаковић, помоћник министра спољних послова Србије Аца Јовановић, шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, војни изасланици амбасада Србије и БиХ, представник eпископа Андреја отац Михајло Смиљанић, родитељи, деца и многи други.

Ђаци и Мали хор ПросвјетеКако  сазнајемо из Просвјете Аустрија скуп је на почетку благословио отац Михајло и пожелео деци успех у новој школској години. Амбасадор Родић је у својој поздравној речи похвалио рад Просвјетине школе и изразио задовољство што позитивно промовише и подржава очување идентитета, културе, традиције, језика и писма наше деце у дијаспори.

Заменица министра Тања Ђаковић је истакла да Просвјетина школа у којој у Бечу деца уче српски језик и ћирилично писмо је од изузетног значаја. Она је испред Министарства просвете и културе Републике Српске уручила председнику Просвјете Срђану Мијалковићу, школске књиге на ћирилици за школску библиотеку.

„Оно што је у школици важно је да она показује јединство Срба са обе стране Дрине, јер колико је ту деце уз Србије толико их је из Српске, а то јединство ћемо и даље неговати“, рекао је Мијалковић.

Поклон за ђаке из Републике СрпскеПедагогози и деца Просвјетине школе овом свечаном приликом припремили пригодан програм у коме су сви гости уживали.  Мали хор Просвјете је приредио концерт, ђаци су се такмичили у рецитовању, а приказан је и филм о досадашњем раду школе који је припремила наставница Весна Шпирић. Учествовали су и гости из пријатељског удружењаБамби, чија су дечица у народним ношњама била највише фотографисана.

Свечаност поводом почетка школске године одржана је у оквиру манифестације Дани Србије и Српске у Аустрији, која је свечано отворена дан раније у Бечу, сазнајемо у Просвјети Аустрија.

Фотографије: СПКД Просвјета Аустрија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *