Srbija u očima medija od 1991. do 2015. u projektu Tajmlajna

Istraživački tim Ebarta realizovao je projekat pod nazivom Tajmlajn – Neizvesna prošlost 1991-2015. sa ciljem da rekonstruiše medijsku sliku dve i po decenije političkog, društvenog i kulturnog života u Srbiji.

Posle četiri godine rada nastao je digitalni multimedijalni arhiv koji sadrži više od 5.900 događaja, koji korisnicima omogućava uvid u bližu i dalju istoriju, viđenu očima medija.

Projekat je finansirala Evropska unija, a veliki doprinos stvaranju ovog arhiva dali su i partneri Ebarta – nedeljnik NIN i Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis iz Čačka koja ja kreirala lokalnu vremensku liniju sačinjenu od 267 događaja od značaja za Čačak.

Za svaku od 25 godina od 1991. do 2015. odabrano je po najmanje 200 događaja, kroz koje je prikazana društvena transformacija i tranzicija.

Događaji su ilustrovani originalnom medijskom građom i predstavljaju pravo svedočanstvo vremena u kojem su nastali. Tajmlajn započinje svoj život u SFRJ, nastavlja se kroz Saveznu Republiku Jugoslaviju, Državnu zajednicu Srbije i Crne Gore i na kraju se završava u Srbiji. Takođe, vremenska linija prati tehnološku transformaciju – od tradicionalnih do digitalnih medija. Možda i najvažnije, dekonstruiše medijske interpretacije, narative i okvire koji su nastajali, nestajali i opstajali tokom tranzicionih godina.

Ova vremenska linija na kraju predstavlja verodostojan putokaz za razumevanje i snalaženje u lavirintu kolektivne memorije ovih prostora. Tajmlajn predstavlja dragocen resurs za novinare, koji mogu pronaći važne izvore za svoje istraživačke priče.

Takođe, digitalni arhiv mogu koristiti i graĎani, koji na jednom mestu mogu da pronađu relevantne informacije, provere svoje sećanje i znanje o određenim društvenim pojavama. Na taj način mogu unaprediti nivo svoje medijske pismenosti i steći potrebna znanja za aktivnije učešće u političkim procesima. Na kraju, Tajmlajn je namenjen i istraživačima iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koji mogu pronaći u više od 27.000 izvora vredan resurs za svoj naučno-istraživački rad. Korišćenje digitalni multimedijalnog arhiva je besplatno, a Tajmlajn je dostupan je na www.tajmlajn.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *