Србија обележава 107 година од битке на Кајмакчалану

Србија ће и ове године достојно обележити годишњицу битке на Кајмакчалану, једне од највећих и највеличанственијих битака Првог светског рата.  Од осталих битака ова се издваја по невероватној храбрости коју је испољила српска војска,  данима преко голети јуришајући на три реда бугарских ровова опасана бодљикавом жицом, по  огромном броју мртвих на малом простору и по томе што је вођена на 2.500 метара надморске висине.

Никола Селаковић
Министар Никола Селаковић

Државну делегацију на обележавању 107. годишњице легендарне битке предводиће Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије.

Програм обележавања почиње у суботу 16. септембра,  у 13 часова, парастосом и полагањем венаца на Српском војничком гробљу у Битољу, у којем почивају посмртни остаци  1.321 официра и војника Војске Краљевине Србије, који су погинули у Првом балканском,  Другом балканском и Првом светском рату. Највише њих погинуло је у борбама на Кајмакчалану и биткама за ослобођење Битоља у јесен 1916. године.

У 19 часова у Дому војске у Битољу министар Селаковић отвориће изложбу „110. година од Брегалничке битке“.

У недељу 17. септембра, у шест ујутро,  државна  делегација и делегације удружења Срба из Македоније крећу пут Кајмакчалана. До скијашког центра Ворас, у Грчкој, ићи ће се аутомобилима и аутобусом а од Вораса до Светог Илије, највишег врха Кајмакчалана, на којем се налазе спомен-црква и спомен-костурница,  министар и његови сапутници ићи ће пешке.

Церемонија обележавања годишњице битке почеће пола сата пре подне парастосом и полагањем венаца у цркви на Кајмакчалану, задужбини Краља Александра првог Карађорђевића, а затим полагањем венаца на спомен-костурницу, која је такође задужбина трагично страдалог српског монарха.

У вишемесечним биткама на Кајмакчалану, а највећа се водила од 12. до 30. септембра 2016. године, кад је Војска Краљевине Србије коначно заузела врх планине,  погинуло је око 4.600 српских официра, подофицира и војника. Највише из прослављене Дринске дивизије. У спомен-капели почивају посмртни остаци њих неколико стотина.

Остали почивају у још осамдесет већих и мањих гробаља и појединачних гробних места на овој планини.

Губици бугарске војске, која је бранила врх планине, били су још већи.

Након говора министра Селаковића,  учесници церемоније се пешке враћају до скијашког центра Ворас, одакле ће се упутити на Грнишки вис, место погибије великог српског јунака, легендарног команданта четничких јединица, потпуковника Војина Поповића, војводе Вука.

 

На Грнишком вису, једном од страшних губилишта на Кајмакчалану и планини Ниџа,  министар Селаковић ће открити обновљену спомен-плочу Војводи Вуку.

Душан Марић, народни посланик и председник Скупштине Велике Плане на Кајмакчалану 2022.

У обележавању годишњице битке на Кајмакчалану учествоваће и делегација општине Велика Плана, коју ће предводити председник Скупштине општине и народни посланик Душан Марић, иначе стални сарадник нашег портала.

Парастос на војничком гробљу у Битољу и на Кајмакчалану служиће свештеници Епархије пожаревачко-браничевске из Велике Плане.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *