Сећање на српске јунаке Халијарда

У Прањанима данас jе обележена 79. годишњица операције „Халијард“, у оквиру које су припадници Југословенске војске у отаџбини (ЈВУО) и локално становништво омогућили евакуацију око 500 савезничких авијатичара оборених изнад тадашње Југославије.

Опис није доступан.

Обележавање почело у Меморијлном  центру на Галовића пољу, где је до пре неколико година била њива са кромпирима, а данас је прелеп споменички комплекс.  Венаце су уз емитовање химни САД и Србије, положили амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, представници  владе и војске Србије и престолонаследник Александар Карађорђевић.

Опис није доступан.
Престолонследник Александар Карађорђевић са Радошем Бајићем, аутором филма о Халијарду

Операција „Халијард“ почела је у марту 1944. године, када је командант ЈВУО генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села.

Опис није доступан.

Прва евакуација обављена је 29. маја 1944, када је са три транспортна авиона ДЦ-3 Дакота из Барија евакуисано 35 чланова британске војне мисије, као и 20 британских и 40 америчких пилота. У периоду од августа 1944, до фебруара 1945. године авијатичари су превожени у америчке базе у Италији.

Опис није доступан.

Председник  Халијард фондације Џон Капело истакао је, да је прањанска прича , прича о  пријатељству и жртвовању. У ту причу, каже, укључено је 14 музеја у САД. Сви они упознају Америку о подвигу српске војске.  Академија ратног ваздухопловста и представници спашених ваздухопловаца, негују  причу о части, храбрости и жртвовању. Капело је изразио захвалност ђенералу Дражи Михајиловићу, његовим четницима и српском  народу.

Опис није доступан.Опис није доступан.  Опис није доступан.

Српски министарка културе Маја Гоковић изразила је задовољство што се после деценија занемаривања слави овај херојски подухват. Амбасадор Хил је напоменуо да ова херојска мисија, пример како су некада решавани америчко српски проблеми и како их у будућности треба решавати.. У прањанској православном храму служен је помен јунацима Халијард мисије, а у локалној ОШ „Иво Андрић“ организована је изложба…

Приказан и филм Радоша Бајића

Након пет година рада, екипа филма „Хероји Халијарда“ синоћ је публици представила и причу о херојству једног народа на свечаној претпремијери у Горњем Милановцу.

Првом премијерном приказивању ратне драме која говори о спасавању савезничких авијатичара у Другом светском рату присуствао је део глумачке и продукцијске екипе филма, представници Фондације Халијард и бројни гости.Свечана пројекцији филма Хероји Халијарда организована је у Културном центру Горњег Милановца, а гледаоци су видели 140 минута ратне драме инспирисане историјским догађајем.Општина Горњи Милановац била је домаћин целог пројекта, неки делови филма снимани су на аутентичним локацијама и у близини Галовића поља у Прањанима, где се и одиграла чувена мисија Халијард, једна од најуспешнијих спасилачких операција иза пријатељских линија у историји светског ваздухопловства.

 

Текст и фотографије: Предраг Т. Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *