Срби у Америци против поделе Космета

Већ деветнаест година је српски народ на Косову и Метохији систематски лишен својих најосновнијих људских права—укључујући право да се слободно моле Богу, да користе своју имовину, па чак и права да посете своје домове и цркве од којих су насилно прогнани, налази се у заједничком писму српских парохија и организација у САД упућен америчким званичницима у Администрацији.

Њихово писмо достављено редакцији ИН4С преносимо у целини:

„Поштовани Сенатори, Представници у Конгресу и званичници у Администрацији:

Као лидери српских православних парохија и српско-америчких организација широм Сједињених Држава, обраћамо вам се да апелујемо за заштиту безбедности, људских права и верских слобода српског становништва на Косову и Метохији, као и да изразимо наше чврсто противљење предложеној подели те територије.

Већ деветнаест година је српски народ на Косову и Метохији систематски лишен својих најосновнијих људских права—укључујући право да се слободно моле Богу, да користе своју имовину, па чак и права да посете своје домове и цркве од којих су насилно прогнани. Узнемирује нас да после више године дијалога, и након пристајања власти у Приштини да примењују стандарде за заштиту Срба које су сагласне са европским и међународним нормама о људским правима, Косовски Срби настављају да се суочавају са дискриминацијом, претњама насиља, нападима на основно људско достојанство и егзистенцију, као и општи немар власти за владавину права.

У том контексту, ми се одлучно противимо предложеној територијалној подели Косова и Метохије које би узроковало масовни егзодус и унутрашње протеривање становништва—као што су све историјске поделе учиниле. Овај сценаријо би наше најважније цркве, манастири и света места оставио изложене и подложне нападима, без основних правних и институционалних заштита овог 21. века, и био би супрутан са РСБУН 1244 и Поруком светог архијерејског Сабора о Косову и Метохији од 13. маја 2018. године.

Вековима српска православна Црква дели судбину хришћнског становништва Косова и Метохије промовишујући мир, помирење и достојанство сваког појединца као непоновљивог човека створеног по Божијој слици и прилици. Ми сматрамо да, као минимум, тај глас Цркве исто заслужује да буде саслушан од стране званичника и одлучиоца док разматрају витална питања која ће утицати на њен живот.

С поштовањем,

Небојша Живковић, председник, Српска народна одбрана, Џон Мартић, председник, Српски народни савез,  Марко Ђурић, председник, Српска адвокатска комора у Америци, Драган Селаковић, председник, Организација српских четника “Равна Гора”, Предраг Бурсаћ, Председник, Српска братска помоћ и још 771 потписника: свештеника СПЦ и локалних лидера црквено-школских општина, као и представника културних, образовних и националних организација широм САД“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *