Отаџбина вас памти као хероје

У логору Маутхаузен, у коме је уморено у два светска рата око 21.000 Срба, промењена спомен плоча 

У некадашњем злогласном нацистичком концентрационом логору Маутхаузен у Аустрији промењен је натпис на споменику српским жртвама.

У присуству амбасадора Србије у Аустрији Небојше Родића, свештеник парохије у Линцу, протојереј-ставрофор Драган Мићић, освештао је нову плочу која је постављена на споменик српским и југословенским жртвама у меморијалном центру Маутхаузен.

-После три године, коначно смо исправили грешку према жртвама из Другог светског рата који су страдали у логору Маутхаузен. Нову плочу је финансирао Александар Ченић, на чему смо му захвални испред парохије у Линцу. Велику захвалност на упорности и труду дугујемо амбасадору Родићу – рекао је свештеник.

На новој спомен плочи стоји: „Српским жртвама логора Маутхаузен. Страдали сте као мученици, отаџбина вас памти као хероје. Нека вам је вечна слава. Република Србија их се сећа са поштовањем“.

Концентрациони логор је познат као један од најозлогашенијих нацистичких логора, али је сејао смрт и у Првом светском рату. Он је формиран још 22. септембра 1914, а у Другом светском рату ослобођен је од стране савезничких снага 5. маја 1945.године.

У Маутхаузен и његове споредне логоре депортовано је око 200.000 припадника 30 националности, а више од половине њих је убијено или су умрли од последица присилног рада.

У Маутхаузену и његовим помоћним логорима, пре свега Гузен и Ебензе, током Другог светског рата страдало је 12.800 Срба. У два светска рата на крајње свиреп и зверски начин у овом логору је страдала укупно око 21.000 људи српске националности.

У огромном проценту су међу преминулима били деца, жене, стари. Око 4.000 несрба, припадника других југословенских народа, почива у масовној гробници логора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *