Спектакл у част рођендана Републике Српске

Централна манифестација поводом Дана Републике Српске одржана је на Тргу Крајина, где је пред бројним званицима из Србије и Републике Српске продефиловало више од  3.000 припадника Министарства унутрашњих послова, јавног и цивилног сектора Републике Српске.

Након свечаног дефилеа Полицијски оркестар извео је химну Републике Српске „Моја Република“ и Србије „Боже правде“. И ове године у центру пажње возила „Виктор“ и „Деспот“ која су од 2018. године у употреби  МУП-е Републике Српске.

Седми ешалон на свечаној паради поводом чинило је пет лаких тактичких возила „Вихор“ која се користе као командно, извиђачко, возило за хитне интервенције и возило за превоз мањих јединица.

„Вихор“ је наоружан савремним наоружањем, са могућим дејством са крова уз управљање из возила, као и из товарног простора возила, а опремљен је и балистичком заштитом. Користе га припадници САЈ-а.

На слици може бити: 4 особе, гужва, улица и текст

Осми ешалон на свечаном дефилеу поводом дана Републике Српске чинило је пет теренских возила „Деспот“. Теренско возило „Деспот“ је вишенаменско, оклопно и мултифункционално возило, а од 2018. године је у употреби у

На слици може бити: 1 особа и гужва
После свечаног дефилеа окупљенима се крако обратио председник РС Милорад Додик.

-Ми данас обележавамо наш дан, дан када је Република створена и кренула у свој живот да слави слободу и народ који има право да на овај начин слави Дан Републике, рекао је Додик.

На слици може бити: 5 особа

Он је истакао да Република Српска ником не жели лоше и слави свој рођендан – 9. јануар и да нико не може да јој ускрати то право.

„Република Српска има сјајан народ, хвала вам свима који сте овдје с нама, да покажемо да смо окупљени, да се поштујемо и волимо и да смо у миру, сабрани и да знамо шта радимо“, рекао је председник Српске.

На слици може бити: 4 особе, гужва и текст

Он је нагласио да је Република Српска постигла велики напредак за 32 године постојања, подсећају да је 30.000 људи дало живот за одбрану Републике.

„Зато не дамо Републику, зато она у себи има морални, снажан аспект који нико не може да укине и ускрати. Слобода је за нас начин живота“, поручио је председник РС.

На Тргу Крајине потом је приређен је спектакл светлима на небу изнад Бањалуке, а преформанс je посвећен  вредностима и симболима које негује Република Српска и њени грађани. Око 200 дронова на небу изнад Бањалуке исписало је „Република Српска“, „Славимо 9. јануар“, „Симбол слободе“…
Највише одликовање Орбану

Пводом рођендана РС највишим одликовањем Орденом Републике Српске на огрлици одликован је председник Владе Мађарске Виктор Орбан, а председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да ће му ово одличје лично уручити у фебруару.

Поводом Дана Републике Српске, министарки здравља Републике Србије проф. др Даници Грујичић уручен је Орден заставе Републике Српске са сребрним венцем за допринос сарадњи у области здравства Републике Србије и Републике Српске, као и за допринос развоју здравственог система Републике Српске.

Додик је одликовања уручио заслужним личностима и институцијама које су имале велику улогу у стварању и очувању Републике Српске. Он је истакао да му је част што поводом Дана Републике има прилику да говори о одликованим људима, јер то заслужују пажњом према Српској, а међу њима су и професор емеритус Ненад Кецмановић и српски академик Матија Бећковић.

Међу одликованима су уметник Мирко Пајчин, познатији као Баја Мали Книнџа, коме је Додик уручио Орден Његоша првог реда. Иначе, овај уметник је поводом данашњег 32. рођендана Српске објавио песму „Републико Српска“.

Споменик доктору Миодрагу Лазићу
У Источној Илиџи је, поводом Дана Републике, откривен споменик доктору Миодрагу Лазићу, који је радећи као хирург у ратној болници „Жица“ у Блажују оставио неизбрисив траг у целој Републици Српској.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је доктор Лазић својим делима задужио целу Републику Српску, а посебно Илиџанце.

„Доктор Лазић ће овде, на шеталишту које носи његово име, бити на вечној стражи својим Илиџанцима, а ми смо данас ту и клањамо се његовој жртви“, истакао је Божовић током свечаности којој је присуствовала и Лазићева породица, као и делегација из Ниша, града у којем је овај велики хуманиста живео.

Члан Председништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац нагласио је да се Република Српска чува културом сећања и неговањем традиције.

Чувени српски хирург Миодраг Лазић, који је током ратова деведесетих спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, преминуо је 14. априла 2020. године.

Председник Републике Српске Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић договорили су синхронизовани ватромет у 20 сати у свим градовима Српске и у Београду, поводом Дана Републике Српске.

Ватрометом широм Републике Српске и у Београду биће завршена до сада најспектакуларнија прослава рођендана Републике Српске, која је ове године обележена под слоганом „Симбол слободе“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *