Smenjen raspop Miraš Dedeić

Vernici nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve svrgnuli su dosadašnjeg mitropolita te crkve Mihaila, otpadnika od Srpske pravoslavne crkve.

Episkopa ostroško-nikšićkog Borisa proglasili za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Mitropolit CPC Mihailo ili raspop Mirš Dedeić je ovaj skup nazvao „neuspelim političkim mitingom” koji nema „ni legitimitet ni legalitet”, i najavio protivmere na „pravno nevažeću” odluku.

Novi mitropolit CPC Boris rekao je da je sabor sazvan na zahtev sveštenika i vernika Crnogorske pravoslavne crkve. Iskoristivši poodmakle godine starešine Crkve mitropolita Mihaila, upravu Crkvom preuzela su neovlašćena civilna lica, saopštio je organizacioni odbor, koji je istakao da se CPC nalazi u izuzetno teškoj situaciji, te da je crkveni ustav nije bio na snazi i da se sinod nije sastao u punom sastavu.od 2019.

Odlučeno je i da se sadašnji poglavar CPC Mihailo povuče zbog starosti sa titulom umirovljenog mitropolita crnogorskog.

Podgorički mediji podsećaju da su poslednjih meseci između Borisa i Mihaila razmenjene teške optužbe, uglavnom vezane za navodne finansijske malverzacije, ali i nepoštovanje pravila svešteničkog života.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *