Седам тачака будуће црногорске владе

Лидер „За будућност Црне Горе“ проф. др Здравко Кривокапић, лидер коалиције „Мир је наша нација“ мр Алекса Бечић и лидер коалиције „Црно на бијело“ др Дритан Абазовић закључили су споразум о будућој влади Црне Горе који се састоји од седам кључних тачака.

Кривокапић је изјавио да је данашње потписивање споразума знак да смо кренули путем који неће бити промијењен као што спинују поједина средства информисања.

Коалиције „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“ закључују споразум и обавезују се:

1. Да ће нова демократска власт у ЦГ одговорно спроводити све међународно преузете обавезе, јачати и унапређивати сарадњу са НАТО савезом и ЕУ;

2. Да ће извршити потпуну деполитизацију кључних институција ради обезбјеђења борбе против криминала и корупције;

3. Поштовати Устав и неће покретати поступке са циљем промјене заставе, грба и химне;

4. Неће покренути поступак за повлачење признања независности Косова;

5. Неће спроводити реваншизам;

6. Све законе доносити у складу са европским стандардима;

7. Омогућити учешће у власти мањинским партијама.

Кривокапић је на конференцији рекао да је споразум јасан и да говори о неопходним ставовима који узбуркавају међународну јавност — да ли ће Црна Гора кренути новим курсом.

„Истакао бих значајну карактеристику, а рећи ћу вам и повод — питали су ме за инострани медиј како доживљавам однос према ЕУ интеграцијама. Рекао сам недовољно посвећено, јер смо лидери у дужини преговора са ЕУ. То говори о нашем односу према ЕУ који је био декларативан. Ми желимо да се посвећено и суштински бавимо проблемом европских интеграција које олакшавају живот нашим грађанима“, нагласио је Кривокапић.

Осврнуо се на Закон о слободи вјероисповијести.

„Поштујући европске стандарде то ћемо урадити и за овај закон који децидирано не стоји у споразуму, али мислим да је потпуно јасно да нико нема ништа против да буде донесен тај закон, једино је проблем што овај сада угрожава имовину. Онај ко угрожава имовину и не омогућава најзначајније право слободе, показао је шта то значи. Ово није било питање референдума које је ДПС хтио да прикаже, већ је питање друге ставке, а то је борба против организованог криминала и корупције, која је евидентна на сваком кораку. Даје наду да ми као нова власт то можемо да промијенимо“, појашњава он.

Свака борба против корупције, како каже Кривокапић, јесте борба за Црну Гору.

Алекса Бечић казао је да споразум сам по себи говори више од било које њихове реченице.

„Историјски резултат пратила је и наша историјска изјава продубљена овим историјским споразумом. Споразум је најбољи одговор на све покушаје подметања, манипулација, стварања тензија и подјела. Он је потврда да ће нова демократска власт бити проевропска, прозападна, процрногорска, програђанска… Спремна да служи Црној Гори и њеним грађанима. Нема промјене већ само јачања спољнополитичког пута Црне Горе“, истакао је Бечић.

Три побједничке коалиције су гарант јачања и убрзања евроатланског и европског пута.

„Зацртавањем да ћемо поштовати Устав и да нема промјене симбола, а са друге стране испруженом руком према мањинским народима показујемо да нам није само циљ јачање европског и евроатланског пута, већ и грађанске Црне Горе“, додаје Бечић.

Порукама које су послали, да немају намјеру да се враћају у прошлост, да нема реваншизма, освете, већ да ће бити дисциплине, реда, рада пружају руку свим стручним људима без обзира за кога су гласали и којој политичкој опцији припадају.

Дритан Абазовић поручио је да је овај споразум највеће историјско достигнуће у Црној Гори у посљедњој деценији.

„Побједа је била историјска, али тврдим да је споразум највеће историјско достигнуће у Црној Гори у посљедњој деценији. Овим се ставља тачка на сва питања која су у ЦГ и региону изазивала недоумице. Овај споразум је сачињен и на њемачком и енглеском језику и будућа влада ће имати подршку међународне заједнице“, рекао је Абазовић.

Будућа влада се, како је саопштио, хитно мора посветити економском стању у држави.

„Чекају нас велики економски и социјални изазови, нагомилани проблеми, празна каса, борба против корупције и криминала. Будућа влада има задатак да се највише посвети тим питањима. Са овим умире свака манипулација ДПС-а, сваки покушај аналитичара, манипулација итд. Одлучни смо да спроведемо помирење и бавимо се питањима која највише оптерећују грађане Црне Горе“, каже Абазовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *