Сећање на Руса који је дао живот за српство

ДОКТОР КЉОНОВ ОЛЕГ ПАВЛОВИЧ ( 1952 – 1995)

Рођен у Доњецку. Био је добровољац и припадник Српске Војске Крајине. Прошао је многа ратишта спашавајући рањене борце и цивиле.

Живио је у Кореници. Oд домаћих житеља је био омиљен, јер је поред љубазности и доброте посједовао и невјероватну мирноћу са којом је помагао рањеним борцима у борбама под кишом метака. Једном приликом на Дрнишком ратишту, припаднику Милиције Крајине који је био тешко рањен у засједи, спасио је живот директном трансфузијом своје крви, јер су секунде биле у питању.

У Кореници је упознао дјевојку са којом је планирао заједнички живот. На жалост, Олег није преживио рат.

Када је почела „Олуја“ није хтио да иде у колону која се повлачиле према Српској и даље према Србији. Остао је да помаже рањеницима. У ноћи између 4. и 5. августа у рејону Личког Петровог Села бива опкољен од стране припадника тзв 5. корпуса АрБиХ. Пошто није хтио да се преда и да им падне жив у руке, активирао је ручну бомбу и разнио и себе и њих.

О овом хероју се јако мало зна, као што се исто тако мало зна о добровољачкој групи Козака из Перма који су дошли на Дрнишко ратиште у Српску Крајину да бране српски народ.

Наша православна браћа заслужила су највиша одликовања, а српски народ не смије да их заборави!

Текст и слика: Немања Чекић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *