Кућа без дечијих осмеха!

Увек се радујемо када у породици видимо пуно девојчица. Оне су посебна радост за сваку кућу јер њихов осмех обасјава сваки дом и чини га лепшим местом за живот. Ипак, шта се догађа када је ситуација толико тешка да ти осмеси изостају и да су доминанте емоције туга и неизвесност које се највише осликавају на лицима девојчица?

Нажалост, најбољи одговор на ово питање дају нам Елена (10), Анастасија (9), Татјана (7), Николина (6) и Исидора (5). Још увек мале у односу на своје године, а велике по проблемима и недаћама које им се дешавају, практично, од рођења. Научене да од живота не очекују много, дочекале су нас скромно у условима недостојним живота било ког детета у 21. веку.

Породица Антић живи у селу Горња Мутница надомак Параћина у свакодневној борби за боље сутра!

Како бисмо их упознали боље, желели смо да сазнамо шта би највише волеле да имају. Најстарија Елена без много размишљања одговорила нам је у једној речи: Кућу!

Одговор који нас је дубоко дирнуо, јер смо очекивали типичан одговор њених вршњакиња, показао нам је да ова деца немају могућност да размишљају о било чему другом када немају ни оно основно.

Ситуација у кући до пре годину дана била је безизлазна када су живели без струје и купатила. Породица више не живи у потпуном мраку јер су дуг за струју успели да исплате.

Што се тиче купатила, купио сам материјал, плочице, туш кабину и ве-це шољу, остало је још неке ситнице да докупим како бисмо могли да га направимо. Годинама се трудимо да прикупимо новац јер деца доста пате што немају купатило – рекао нам је домаћин Синиша који преко целе недеље ради у једној приватној фирми у Ћуприји.

Поред пет девојчица, породицу чине и мајка Јелена, синови Филип (15) и Вук (2), бака Драгица и Синишин брат Драгиша. Од осталих примања готово да немају ништа, јер породица не прима дечији додатак и социјалну помоћ.

Кућа без фасаде, са лошом столаријом, испуцалим зидовима, недовршеним собама и влагом која се појављује на одређеним местима указују да је реновирање, опремање и санација хитно потребна.

Кујна нам се распала. Пукле су цеви… Од технике нам само раде телевизор и замрзивач. Све остало од покућства је пред распадом. Значило би нам када бисмо средили собе, опремили кућу и завршили купатило. Тада би деца имала све што им је потребно за нормално одрастање – рекла нам је мајка Јелена.

Породица у склопу куће има башту коју обрађује и користи за своје потребе. Како нам кажу, помогло би им да имају трактор и моторку, како би могли да обезбеде додатан извор прихода јер је отац пре овог посла често надничио у шуми.

Хуманитарна организација Срби за Србе покреће велики пројекат помоћи породици Антић! Позивамо све донаторе да нам се придруже како бисмо по први пут донели осмех дечици која су заслужила да имају кућу какву су одувек желели!

Како и где слати донације погледајте овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *