Савиндан се славио и у Копенхагену

И ове године ученици Допунске школе на српском језику у Копенхагену заједно са наставницом Биљаном Ковачевић Скакић, старешином храма Светог Великомученика Георгија Миланом Гардовићем и родитељима – прославили су Савиндан.

Савинданске свечаности у пуном српском храму, у главном града Краљевине Данске, почеле су Светом литургијом, после које су се многи верници причестили, а настављене пригодним програмом ученика о  Светом Сави, просветитељу, утемељивачу српске вере, духовности и писмености и првом архиепискиопу Српске православне цркве.

Заједно са оцем Миланом деца су прво обавила обред сечења славског колача, а онда је Александар Елез, који је водио овај програм, свечарима честитао славу и изрецитовао неколико стихова Завета, зашто је награђен громогласним аплаузом. Потом су сви углас отпевали Химну Светом Сави. Ређале су се затим рецитације „Свети Сава“ коју је припремила Вера Кукрика, стихове „На Светог Саву“ говорила је Маја Соренсен, о „Немањином сину“ лепо су казивале Наталија Савић и Лара Сојић, а рецитал „Корени“ припремили су Александар Богдановић, Кристијан и Никола Зечевић, Андреа и Мила Ларсен и Стефан Трипковић...  На одушевљење присутних Андреа и Теодора Цветковић отпевале су песму „Деда и унук“. Програм је завршен песмом „Тамо далеко“, која је посебно побудила емоције код верника.

Отац Милан деци, њиховим родитељима и верницима обратио се пригодном беседом о Светом Сави, а потом истакао:

– И ми овде у расејању треба да знамо ко смо, шта смо и због чега смо. Ко смо знамо, светосавци, шта смо, Срби православне вероисповести. А зашто смо овде, па да сведочимо о православослављу, својим животом, својим језиком и именом, писмом, песмом и културом. Зато се радујемо што имамо ову дивну школу и дивну децу, на којој ће сигурно остати и овај храм.

Опис није доступан.

Са неколико бираних речи децу, њихову учитељицу, оца Милана и све писутне вернике поздравила је новонаименовани конзул Србије у Копенхагену Татјана Будисављевић. 

-Хвала што чувате српство, што чувате корене, хвала школи и учитељици, хвала и цркви што смо ту. Знамо своју прошлост, али ви сте наша будућност. Хвала вам на томе, имамо разлог да се поносимо.

На крају су сва деца нагрђена пакетићима са слаткишима, а сви присутни потом су уживали у богатој славској трпези, на којој је било свакојаких ђаконија, које су као и у сличном приликама до сада припремиле вредне домаћице Кола српских сестара.

Било је ово лепо дружење и доказ да далеко од завичаја можемо да чувамо и негујемо своју веру, српски језик и писмо, обичаје, традицију, што нам је у аманет оставио Свети Сава.

Погледајте делић светосавског славља на обалама Балтичког мора:

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *