Шеталиште у Београду од сада Обала јасеновачких жртава

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда на данашњој седници усвојила је иницијативу Александра Вучића у својству грађанина, да се лева обала реке Саве од Бранковог моста до моста Газела назове Обалом јасеновачких жртава.

Вучић је у иницијативи нагласио колико је важно да памтимо и штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.

„Систем концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који је функционисао у оквиру Независне Државе Хрватске, представља најстрашнији симбол страдања припадника српског, јеврејског, ромског, као и других народа током трајања Другог светског рата на подручју Југославије. Осећајући људску потребу да, током ове тужне 80. годишњице успостављања тог најстрашнијег губилишта на некадашњим југословенским и једног од најужаснијих на свеукупним европским просторима током Другог светског рата, у својству грађанина Републике Србије допринесем очувању сећања на њихову невину жртву, а након обављених консултација са стручњацима Музеја жртава геноцида, упућујем званичан предлог да се лева обала реке Саве, на потезу од моста Газела, па све до Бранковог моста, назове Обалом јасеновачких жртава. То је најмање што можемо учинити како бисмо очували достајствено сећање на жртве геноцида почињеног над српским народом, као и на жртве Холокауста и Самударипена“, део је иницијативе Александра Вучића.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *