И Европска унија отима нам Теслу

На страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник.

Деца која желе да науче нешто о Хрватској моћи ће да кроз интерактивну мапу сазнају да се та земља налази на раскршћу централне Европе, Медитерана и Балкана. Међутим, према тој интерактивној игри, Никола Тесла је био „чувени хрватски научник који је међу првима открио рендгенске снимке“.

Иначе, Никола Тесла рођен је у Аустроугарској, у Смиљану, селу које се налази на територији данашње Републике Хрватске, али никада није живео у земљи која се тако звала. Отац му је био православни свештеник, а обично се о Тесли говори као Американцу српског порекла, будући да је већи део живота провео у САД и да је умро у Њујорку као амерички држављанин.

На истој, едукативној страници се између осталог каже и да је хемијска оловка (баллпоинт пен) хрватски изум. Креатори игре су и у томе погрешили. Едуард Славољуб Пенкала јесте био хрватски научник и бизнисмен словачког порекла који је патентирао и произвео механичку оловку, односно оловку у коју се ставља хемијска оловка као уложак и по коме се налив перо у овом региону често назива пенкало.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *