Помен у Чикагу страдалим Србима у Хрватској

У Чикагу је јуче одржан помен Србима страдалим у ратовима 1991-1999. године у бившој Југославији.

У храму Светог Јована Крститеља, свештеник Саво Босанац, који је и сам изгнан са подручја Западне Славоније, подсетивши на страдања Срба у Хрватској у 20. веку, нагласио је да је војним акцијама у мају и августу 1995. године довршено етничко чишћење Срба које је пет деценије раније започето у усташкој Независној Држави Хрватској.

Како је пренела Српска телевизија у Чикагу, председник Удружења крајишких Срба „Прело” Љубинко Шпегар (на слици десно) је истакао да се Срби из Хрватске и Федерације БиХ, који су расељени у 30 држава по целом свету, сећају својих страдалих рођака, пријатеља и познаника.

-Хрватска је од 1991. године полицијском акцијама, а касније и војним акцијама на Масленицу, Дивосело 1993. године, Западну Славонију, Далмацију, Лику, Кордун и Банију и на на 13 западно-босанских општина 1995. године протерала Србе, а оне који су остали су убијани, а имовина немилосрдно пљачкана, паљена и уништавана – подсетио је Шпегар.

Он је указао и да су и данас, две и по деценије после рата, Срби-повратници у Хрватској изложени бројним притисцима, вређањима, дискриминацији и намерном запостављању, а неки још увек немају електричну енергију и пут до својих кућа.

Помен страдалим Србима одржан је и у Виндзору.

Текст и фотографије: Свдтозар Данчуо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *