Дучић први српски амбасадор

У Палати УН у Женеви отворена  je изложба под називом „Јован Дучић – српски писац и дипломата“. Изложбу је отворио министар спољних послова Србије Ивица Дачић, нагласивши да је Јован Дучић оставио неизбрисив траг у дипломатији и културном насљеђу.
Дачић је рекао да је Дучић био први дипломата са звањем амбасадора у историји југословенске дипломатије, а у богатој дипломатској каријери, дугој више од 30 година, службовао у девет земаља у 13 дипломатских мисија. Он је навео да је Дучић у дипломатску службу ушао као већ признати пјесник, са дипломом швајцарског факултета и знањем више страних језика.
Дачић је истакао да је Дучић био прави професионалац, досљедно је заступао ставове своје државе и борио се за њен што бољи статус у свијету.
-Припадао је популарној генерацији песника дипломата, на које смо и данас поносни – и као поклоници њихове литературе и као настављачи сјајне дипломатске традиције коју су и они градили – нагласио је Дачић.

Izlozba Ducic_3

Он напомиње да су, уз Дучића, међу књижевним великанима у редовима дипломатије били и Милош Црњански, Растко Петровић, Милан Ракић, као и нобеловац Иво Андрић, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.
-Ова изложба нам пружа прилику да се боље упознамо о Јовану Дучићу – дипломати и његовој мање познатој страни од литерарног наслеђа. Дучић је говорио – Велика је несрећа кад човек не зна шта хоће, а права катастрофа кад не зна шта може!. Пред нама је изложба сећања на великог српског и европског мислиоца и дипломату, који је, срећом, добро знао и шта хоће и шта може, на чему му, као народ, дугујемо поштовање и вечно сећање – рекао је Дачић.
Изложба обухвата низ докумената и фотографија Дучића, који се чувају у Архиву Југославије, Архиву Србије и Библиотеци „Јована Дучића“ у Требињу, као и оригинална документа са његовим потписом из Архива Канцеларије УН у Женеви.
Овом изложбом, коју су организовали Стална мисија Србије при УН у Женеви и Амбасада Србије у Швајцарској, започело је обиљежавање стогодишњице оснивања Друштва народа. Србији је припала част да изложбом отвори циклус манифестација у Палати нација под називом „Сто година мултилатерализма у Женеви“.
Дучић је био истакнути српски и југословенски писац, пјесник и дипломата, а историчари књижевности, критичари и најшира публика сматрају га једним од најзначајнијих пјесника – лиричара српског модернизма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *