Рокенpол у манастиру Туман

Из манастира Туман, где почивају мошти два велика чудотворца – светог Зосима и светог Јакова, стиже и једно право музичко чудо.
Два млада монаха, одлучила су да задрже и негују своју љубав према рокенролу па, уз благослов игумана Димитрија (Плећевића), редовно свирају гитаре и вежбају када им духовне и световне обавезе то дозволе. Наравно, манастир је то, па рокерске вештине монах Теофил (Радовић) и јеромонах Петар (Богдановић) одржавају свирајући на акустичним гитарама, а репертоар им је врло неоубичајен, посебно кад је реч о људима који су се заветовали на монашки живот. На њиховој “сет листи” су и Металика, Дип Парпл, Партибрејкерси… као и Ајрон Мјден, чији су ковер хита “Wаsting Love“ извели ексклузивно пред камерама портала HeadlineR.
Овај несумњиво необичан случај ипак није, заправо, једно од бројних чуда која се у овом манастиру заиста дешавају. Јер, како кажу монаси из Тумана, музика и духовност су блиско повезани, а веза рокенрола и православља доказана је већ много пута, кроз хуманитарне акције и концерте рокера за помоћ српским светињама.
С обзиром на то да је хеви метал, па и рокенрол генерално, врста музике коју није лако на први поглед повезати с православљем, и да ће сигурно бити оних дежурних душебрижника који ће због овог спота негодовати, питали смо игумана Димитрија, како се то православље слаже са овом “западном” музиком и зашто монаси из Тумана имају толику слободу у избору свог музичког пута.
– Све што је Бог дао човеку само по себи је усмерено на добро, па самим тим и музика. Питање је како се ми према њој односимо и на који начин је користимо. Важно је да нас све то води ка вишем циљу, а то је спасење – рекао нам је игуман Димитрије.
Дакле, љубав према Богу није ничим условљена осим чистом душом. И није важно да ли неко слуша и свира Мејден и Металику, или Вивалдија и Мокрањца.

Ево како звуче монаси Петар и Теофил и њихова верзија „Wasting Love“:

https://youtu.be/J49w5D2Eh4w?t=199

ИЗВОР: HeadlineR 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *