„Просвјета“ негује српски језик

У организацији одбора „Просвјете“ у Бечу и Представништва Републике Српске у Аустрији, у бечком храму Васкрсења Христовог, представљен је пројекат „Негујмо српски језик“, коме је један од циљева евидентирање српске деце како би се понудила настава на српском језику.

Шеф Представништва РС у Аустрији Младен Филиповић упознао је присутне са пројектом који је покренуло Представништво на иницијативу влада Србије и РС након првог Форума дијаспоре одржаном у Бањалуци, саопштава „Просвјета“.

Филиповић је указао да црква има намеру да у покрајинама у којима наши клубови немају просторије, омогуће да се настава одржава у црквеним просторијама. Он је најавио да ће наставити наредних дана да пројекат представи у свим покрајинама.

„Очекујемо да се јави што већи број број наших људи, да сакупимо што више информација како би могли припремити пројекте по покрајинама“, казао је Филиповић.

„Очекујемо да ће велики број грађана испунити упитнике и да ћемо моћи што пре да рачунамо на подршку Представништва РС“, казао је председник „Просвјете“ у Аустрији Срђан Мијалковић.

„За нас Србе који живимо у расејању нема важније ствари од очувања нашег језика. Јако мало се укључујемо у друштвене и све друге процесе, а и мало радимо на остварењу наших националних интереса, а један од њих је да наша деца буду оно шо јесу и очувају свој идентитет и језик“, казао је он.

Мијалковић је указао да у Бечу око десет одсто становништва чине Срби, али нису тако и представљени у свим сферама живота и друштва.

„Наш глас се не чује тамо где треба“, критиковао је Мијалковић.

Такође је навео да у Бечу по многим проценама има око 35.000 ученика и студената српског порекла у аустријским школама и школском систему.  Због тога, нагласио је, треба инсистирати на настави на српском, пошто аустријске власти нуде наставу на тзв. „БХС“-у.

„Дошао је тренутак да се заједничка борба за наш језик и идентитет интензивира, а први корак је да се грађани укључе, да се прво попуни упитник. Дошао је тренутак да се наша критична маса покрене и почне да утиче на друштвену и социјалну околину у којој живимо“, оценио је он.

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *