Obeležena godišnjica hapšenja Draže

Oko hiljadu pripadnika ravnogorskih pokreta Srbije i Republike Srpske u mestu Undrulje i Dobrunskoj Rijeci kod Višegrada obeležilo je 72 godine od kada su pripadnici OZNE uhapsili generala Jugoslovenske vojske u otadžbini

SEĆANJE NA ČIČU: Ravnogorci u stroju

Dražu Mihailovića, a njegove pratioce pobili.
Parastos je održan ispred spomen-obiležja Čiča Draži u Undrulji, zatim na grobovima majora Dragiše Vasiljevića, kapetana Nikole Majstorovića i poručnika Blagoja Kovača kao i kod spomenika generalu u porti manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci.
Pre toga ispred Spomenika Braniocima Republike Srpske u Višegradu obavljeno je postrojavanje ravnogoraca i polaganje cveća.
I na ovom skupu je još jednom rečeno da Nikola Kalabić nije izdao Dražu Mihailovića i da je to bila, kako je rečeno, komunistička ujudurma.
-Zna se tačno da je komandant Gorske garde Kalabić poginuo u pucnjavai sa pripadnicima OZNE januara 1946.godine kod Valjeva tako da on nije mogao izdati Čiču. To su izmišljotine Jovana Kapičića i Brozovih komesara. Sam Kapičić je dao pet verzija Mihailovićevog hapšenja – rekao je predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević.
Potpredsjednik Ravnogorskog poketa Srpske Jovo Vukelić kaže da je ovo jedina patriotska organizacija na prostoru gde živi srpski narod.
-Ona ni formalno ni finansijski ne zavisi ni od koga i počiva na patriotizmu svog naroda a ne mrzi nikoga – dodao je Vukelić.

Parastos u mestu Undrulje

U Dobrunsku Rijeku su došli pipadnici Ravnogorskog pokreta iz velikog broja opština Republike Srpske i Srbije.
-Došli smo da odamo počast generalu Draži Mihailoviću i svim njegovim saborcima, svim onim koji su se borili za srpstvo i onim koji su dali živote za slobodu u otadžbinskom ratu i ratu iz 1999.godine – rekao je Ljubinko Andrić iz Valjeva.
Predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić kaže da ova opština ima sreću u nesreći da se ovaj istorijski događaj desio ovde na ovoj teritoriji.

-Zato nam je dužnost da obnovimo sećanja na te dane koji su preokrenuli srpsku istoriju pa je u Dobrunskoj Rijeci i izgrađen ovaj spomen-kompleks – dodao je Jeremić.
Ravnogorci su postrojeni i kod spomenika srpskom generalu gde je podignuta zastava na jarbol i svirane himne Srbije i Ravnogorskog pokreta. Smotru postrojenih ravnogoraca izvršio je Dušan Sladojević.
Primetno je da su poslednjih godina pripadnici ravnogorskog pokreta koji dolaze u Dobrunsku Rijeku uniformisani, dobro organizovani. Na skupu nije bilo incidenata.

Radoje Tasić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *