У Пребиловцима стална изложба о геноциду над Србима

Музеј жртава геноцида поставиће у Пребиловцима сталну изложбу посвећену страдању Срба у Херцеговини у геноциду који је над њима извршила Независна Држава Хрватска (НДХ) у Другом свјетском рату, изјавио је Срни директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић.

Ристић је навео да ће стална поставка бити отворена почетком августа 2024. године, уочи годишњице масовног злочина у Пребиловцима. Организовање сталне поставке договорено је са руководством пребиловачке мјесне заједнице, при чему ће концепт поставке и реализацију радити стручњаци Музеја жртава геноцида, а комплетне трошкове израде и постављања финансираће Фондација Музеја жртава геноцида.

-Стална поставка ће бити дар Музеја жртава геноцида Пребиловчанима, онима који су страдали у вечан спомен, али и садашњим и будућим Пребиловчанима и свим Србима на трајно сећање и незаборав – рекао је Ристић.

Поставка ће бити представљена у садашњем Дому културе „Свети краљ Милутин“, односно у некадашњој Основној школи „Краљ Милутин“ у Пребиловцима у којој се, како истиче Ристић, десила једна фаза „тог страшног и бескрајно трагичног злочина“ над припадницима српског народа, Пребиловчанима.

Ристић је рекао да ће, када се уради анализа безбједности, Музеј жртава геноцида донијети одлуку о томе да ли ће бити изложени оригинални артефакти или за ту прилику посебно израђене музејске копије.

-Изложба неће бити дводимензионална. Она ће бити тродимензионална, ту нема дилеме, и обухватаће и аудио-видео материјале, историјске изворе у виду докумената, фотографија и тродимензионалних предмета. Али, из разумљивих разлога, потребно је да се обави анализа безбедности трајног излагања оригиналних артефаката – навео је Ристић.

Он је истакао да Музеј жртава геноцида никада до сада није радио сталну музејску поставку ван граница Србије и да ће то за ову установу културе бити посебан изазов „и то подједнако стручан, емотиван и логистички“.

-Треба савладати пуно изазова и препрека које се огледају у мањку грађе и у чињеници да се Пребиловци налазе на територији Федерације БиХ, као и у томе да у Пребиловцима сада живи свега 45 наших сународника – додао је Ристић.

Он је навео да је ту и питање редовног одржавања тог објекта, његове приступачности за посјетиоце, као и упознавање јавности о томе да ће од августа наредне године у Пребиловцима, поред цркве, постојати и стална поставка.

Ристић је напоменуо да је драгоцјену подршку иницијативи у вези са успостављањем сталне музејске и меморијалне поставке у Пребиловцима пружила Епархија захумско-херцеговачка и приморска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *