Повратак Србина чији је глас пресудио Југославији

Богић Богићевић, члан последњег Председништва СФРЈ, први је и једини избор новоформиране коалиције „Четворке“ и Социјалдемократске партије БиХ за градоначелника Сарајева. Богићевић, који је Србин по националности, остао је упамћен по томе што је својим гласом у Председништву спречио ЈНА да уведе ванредно стање у Југославији пред распад.

СДП је као чланица коалиције „Четворка“, према коалиционом споразуму, добила право да предложи кандидата за градоначелника Сарајева на локалним изборима у БиХ, а њихов први и једини избор је Богић Богићевић.

Из СДП су за сарајевски портал Кликс рекли да је можда преурањено о томе говорити с обзиром на то да је процедура избора градоначелника иначе веома спора, преноси Танјуг.

СДП је Богићевића кандидовала, наводе, а да од њега нису добили ни потврду ни одбијање, али БиХ медији пишу да он не би имао проблем да прихвати кандидатуру уколико му здравствене прилике то буду дозвољавале.

Богић Богићевић је био је члан Председништва СФРЈ из БиХ од 1989. до 1991. Остао је највише упамћен по седници Председништва СФРЈ из марта 1991. године, која је могла да спаси Југославију. Председништво је тада одлучивало о предлогу ЈНА да се уведе ванредно стање и тако спречи сецесија Хрватске и Словеније.

На првој седници 12. маја Богићевић је био уздржан и тако „преломио“ одлучивање, јер су за гласали представници Србије, Војводине, Косова и Црне Горе, а против Хрватске и Македоније, док представник Словеније није био присутан. Тако није било већине у осмочланом Председништву за увођење ванредног стања.

На поново сазваној седници, само два дана касније, за су гласали представници Црне Горе, Војводине и Србије. Богићевић је тада као представник БиХ гласао против, заједно са представницима Хрватске, Словеније, Косова и Македоније.

Тако је стављен печат на могућност да сецесија република буде спречена и Југославија опстане, већ се распала у крвавом сукобу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *