Данска остаје затворена најмање до 7. фебруара

Данске власти саопштиле су вечерас да сва ограничења због пандемије корона вируса остају на снази до 7. фебруара, а вирусолози сумњају да ће престати и после истека овог рока.

Британска мутација вируса, названа Б117, све се више шири Данском, изјавио је министар здравља Магнус Хеунике на ванредној  конференцији за штампу , на којој је и обелодањено да све мере које су на снази и даље остају.

Министар је јавности предочио и најновије податке истичући како су пре четири дана пронађена 134 случаја са британском мутацијом короне, а данас их је регистровано 208 што је пораст од 55 процената.

Раст је изузетно забрињавајући, јер то значи да ћемо касније током зиме имати ситуацију са нагло повећаним стопама заразе, ако се ситуација настави овим темпом – упозорио је Хеунике.

 По први пут Државни институт за серум објавио је забрињавајући податак да десет људи са британским вирусом зарази још 12 особа.

Власти су позвале становништво на масовно тестирање на корону јер сада, за разлику од пре божићмних празника, има пуно расположивих капацитета за тестирање. Министар Ник Хекеруп рекао је да се то посебно односи на све оне који настављају да иду на посао.

-Ако идете на посао и комуницирате са многим људима, онда се тестирајте барем једном недељно. Ако максимално користимо расположиве капацитете за тестирање открићемо више ланаца инфекције  – истакао је Хекеруп и додао да људи који раде на нези и здравству треба да се тестирају и више пута недељно.

Магнус Хеунике позвао је Данце на поштовање свих ограничења до 7. фебруара, јер, како је рекао, још није касно да се обузда зараза.

 

Мере које остају на снази 

– Све продавнице, осим прехрамбених, апотека и слично, морају остати затворене,

– Фризери и друге слободне професије,

– Кафићи, ресторани и барови, али се подстиче продаја хране за понети,

– Забрањено је окупити више од пет људи у јавном простору, а растојање међу њима мора бити најмање два метра,

– Учениции студенти у школама, средњем и високом образовању наставу похађају на даљину,

– Позоришта, музеји, зоолошки вртови и биоскопи такође су затворени као и, 

– Фитнес центри, базени и игралишта такође морају бити затворени.

– Данас су и козметичке клинике додате на листу затворених установа,

– Запослен и приватним и јавним предузећима подстичу се да раде од куће што је више могуће

– Препоручује се виђање само најближих, а договорене посете треба отказати.

Насловна фотографије: Министар здравља Магнус Хеунике (фото: Мартин Силвест)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *