Љубав којом је освојио дијаспору и Немце

Душко Joвановић је родом из Лознице, а више од четврт века живи у Берлину. По образовању је стоматолог, али му је музика судбина. У почетку, Душко је свирао за нашу дијаспору, али сада све више Немаца жели да га чује. Овај виолиниста актуелни је добитник „Златне значке“ Културно просветне заједнице Србије.

Већ тридесетак година  је „алфа и омега“ културно-забавног живота берлинске и немачке дијаспоре, а признање из отаџбине га је мноог обрадовало.

„Осећај је предиван. Пресрећан сам да је неко и у Србији препознао мој допринос уметничком животу наше дијаспоре у Берлину, а и у Немачкој. Ова награда и усрећује и обавезује“, каже Јовановић. „Обавезује на нова и још истрајнија прегалаштва. Поред објављеног це де-а у ПГП РТС-у под именом „Повратак огњишту“, где сам надахнут виолинском музиком великог Царевца, припремам и нови DVD са музиком инспирисаном Жарком Милановићем, а планирам да сакупим и обрадим севдалинке и сличну музику у тзв. „босански лонац“. Такође, размишљам и о најлепшим косовско-метохијским виолинским аријама – на једном месту, тј. на једном DVD-у итд.“

Похвале овом уметнику стигле су и од чувеног професора Николе Рацкова, који је рекао да нико не може да одсвира музику великог Царевца са његовом патином и лепотом као Душко Јовановић.

Он је своје основно занимање – зубарство дефинитивно заменио је за уметност и музику, која је заправо постала његов живот и љубав којој нема равне и то већ деценијама.

Извор: РТС/Владан Ракић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *