Voda švajcarskog Nestlea puna fekalija i bakterija

Flaširana voda švajcarskog prehrambenog giganta Nestle puna je fekalnih materija, bakterija poput ešerihije i drugih zagađivača, tvrdi Francusko ministarstvo zdravlja. Reč je o izvorskoj vodi namenjenoj za Perrier, Vittel i druge vodeće brendove ove kompanije.

Švajcarska firma je još od januara meseca upletena u skandal kada su do francuskih mediji procureli podaci iz vladine istrage koja je pokazala da je oko 30 odsto svih mineralnih voda koje se prodaju u Francuskoj prošla kroz tretman koji je isključivo namenjen, kako bi to naši ljudi rekli, „česmovači“.

Francuski zakon, zasnovan na direktivi EU, zabranjuje takve vrste tretmana mineralne vode, koja bi trebala da bude visokog kvaliteta pre prodaje. Inicijalna istraga je pronašla da je Nestle godinama krio činjenicu da je nelegalno tretirao navodno izvorsku vodu kako bi je prodavao po visokim cenama u poređenju sa vodom sa česme. Tokom istrage je otkriveno da su u Nestle-u čak i krili filtere po fabrikama kada bi došla inspekcija u obilazak.

Nakon toga potvrđeno je da su Nestleovi top brendovi za vodu kao Perrier i Vittel koristili ultraljubičasto svetlo i aktivni ugalj kako bi garantovali bezbednost hrane, i informisali su Francuske vlasti još u 2021. povodom toga. Tada je kompanija saopštila da su sistem instalirali iz dobre namere, „kako bi garantovali bezbednost svojih proizvoda“ što im je kažu prioritet.

Eksperti u Anses upozorili su da imaju „nedovoljan nivo sigurnosti u Nestle i to da će garantovati sanitarni kvalitet gotovoih proizvoda, naime prirodnih mineralnih voda“.

Stručnjaci su izneli i podatak da su pronašli širokorasprostranjenu zagađenost izvorske vode i na istoku u regionu Grand Est, gde se pune i flaširaju Hepar, Vittel i Contrex brendovi, i u jugozapadu u Ocitania regionu.

U vodi ešerihija i enterokoke

Beleška koja je objavljena u medijima ukazuje redovnu mikrobiološku kontaminaciju vode koliformnim baterijama, ešerihijom koli i enterokokama koje su dostizale visoke nivoe koncentracije u bunarima u više navrata, i uprkos pravilima vlade Francuske koja ne toleriše nikakvo postojanje bakterija ni pre ni posle flaširanja.

U izveštaju piše i da je zabeleženo prisustvo hemijskih kontaminanata, takozvanih „trajnih zagađivača“ koji se masivno koriste u industriji zajedno sa pesticidima i sl.

Izvori iz Francuske Vlade istakli su da autoriteti nisu pronašli „zdravstveni rizik“ povezan sa flaširanom vodom. Prema pisanju Le Monde, sa ciljem da se zadrži status mineralne vode, Nestle se prošle godine obavezao da će povući UV tretman i filtere koje su krišom koristili. U isto vreme, vlada Francuske se dogovorila da će olabaviti pravila vezana za izvorsku vodu kako bi dozvolili Nestleu da koristi filtraciju za ubijanje svih neželjenih bakterija, piše u iscureloj belešci.

Ipak, sa ukidanjem dva načina tretmana vode Francuski zdravsteni autoriteti apeluju da su „rezervisani oko kvaliteta vode koja će se točiti nakon ukidanja dva tretmana, pogotovo po pitanju prisustva virusa (koje mikrofiltracija ne može da istrebi) i mikropolutanata.

Eksperti traže pojačano posmatranje Nestlea

Eksperti su posavetovali „pojačano posmatranje“ fabrike Nestle „s obzirom na mnoštvo izveštaja o zagađenju fekalnog porekla“, „hroničnog prisustva mikrozagađivača“ i „odsustva parametara koji mere ključnu zagađenost vode“.

„Sa svim ovim u vidu, takvi izvori ne bi smeli više da se koriste“, zaključili su stručnjaci u izveštaju.

U odgovoru na izveštaj objavljenu u francuskim medijima, kompanija Nestle je istakla da nastavljaju da proizvode flaširanu izvorsku vodu u Vergeze i Vosges izvorištima, koristeći se metodama koje zadovoljavaju striktne standarde definisane za izvorsku vodu“.

Iz kompanije su insistirali da izvorska voda koju prodaju je u skladu sa svim zakonima i njena klasifikacija nije upitna zbog „tragova“ pesticida ili trajnih polutanata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *