Toma se „vratio“ u Skadarliju

Danas je u Beogradu, u Skadarliji, tačno u podne, otkrivena bista Tomi Zdravkoviću, legendarnom srpskom kompozitoru i pevaču i narodne muzike. Bista je izrađena u prirodnoj veličini, a otkrivena je uz njegovu pesmu „Za Ljiljanu“. Skupština grada Beograda i Connect Network kompanija su organizovale otkrivanje spomenika.

Bista je prvi put prikazana uz mali broj okupljenih ljudi, a između ostalog prisustvovali su i uvdovica Tome Zdravkovića, Gordana Zdravković kao i ćerka pevača, ali i gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić i političar Rasim Ljajić.

Foto: A.H./ATAImages

Spomenik je izliven u najstarijoj i najpoznatijoj beogradskoj livnici ‘Jeremić’, a po vajarskom radu Katarine Tripković.

„Skadarlija je bila mesto okupljanja pesnika, umetnika, muzičara i Toma Zdravković je svojevremeno bio deo tog sveta. I mlađi ljudi vezuju Tomu za Skadarliju i iz tog razloga, odlučili smo da baš na ovom mestu postavimo spomenik“, rekao je za član Gradskog veća Beograda Igor Mušić.

Podsetimo, jedan od svojih poslednjih kafanskih nastupa, Toma Zdravković održao je u intimnoj atmosferi samo za odabrane i to baš u Skadarliji. U blizini kafane “Dva Jelena”, adresu Skakadrska 26, od 02. oktobra krasiće spomenik pevača koji svakako svoju tugu živi kroz spomen novih generacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *