Поруке мржње са гробнице хероја у Београду

Коментар: Дејан Ристић, историчар

Недавно је поновно оскрнављена гробница народних хероја која се налази у оквиру комплекса Београдске тврђаве.

Очито осокољени изостанком једонодушне грађанске осуде и реаговања надлежних истражних и правосудних органа, неонацисти су поновили свој преступ, али су овога пута све то забележили и на видео снимку.

На крају свог мрзитељског пира наши поштоваоци Хитлера извели су и традиционални нацистички поздрав. Након 1944. године поново се у Београду могла видети високо уздигнута десна рука у знак нацистичког поздрава. Овога пута то нису учинили окупатори и злочинци, већ њихови српски поштоваоци и следбеници.

Не треба сметнути са ума ни то да је за викенд у Новом Саду осванула порука како је то град ,,ослобођен“ од Јевреја. Овом приликом, као грађанин и Србин, поздрављам брзу и адекватну осуду коју је због тог срамног чина дао градоначелник Новог Сада.

Сви ови злокобни знаци постојања неонациста међу нама треба да нас забрину и покрену на свеопшту друштвену акцију.

То, поред осталог, показује да смо у претходних неколико деценија пропустили и то да младе генерације образујемо на принципима слободарства, непокора, родољубља, антифашизма, пружања активног отпора агресору и спремности да се заштити слабији.

Наша слобода није декларативна, нити само једна у низу лекција у уџбеницима историје.

Она је стварна, а за њу су страдале стотине хиљада невиних цивилних жртава и јуначких ратника.

Није овде пресудно то што су оскрнављени гробови истакнутих припадника комунистичког ослободилачког покрета у Југославији током Другог светског рата и народних хероја, већ то што се неко усудио да насрне на гроб који у свим цивилизованим друштвима ужива потпуну заштиту и поштовање.

Које су то ,,јуначине“ које ,,јуришају“ на гробове?!

Да ли ово значи да сви од сада треба да скрнавимо гробове и посмртне остатке свих оних са чијим историјским деловањем нисмо сагласни или чије идеје не делимо?!

Да не говорим о томе да је гробница народних хероја сегмент културног добра од изузетног значаја за Републику Србију.

Савремени следбеници мрзитељских идеологија нацизма и фашизма у Србији треба да буду суочени са одлучним одговором свих нас.

Они који себе сматрају следбеницима зликоваца који су, примерице, лишавали слободе Крагујевчане како би их потом Немци стрељали у Шумарицама 21. октобра 1941. године треба да знају да се Србија никада није мирила са мржњом и злочином.

Стога, покажимо још једном да је Србија домовина свих њених грађана, а да Срби никада нису били на погрешној страни историје.

Успротивимо се нашем тихом толерисању и ширењу свега онога што оживљава давно поражене нацистичке и фашистичке мрзитељске идеје.

Изнова покажимо да су ово земља и народ који се са правом диче својим слободарством, јунаштвом, непокором и антифашизмом.

Овакви чинови су веома опасни напади на наш идентитет и општеприхваћени систем вредности.

Учимо из прошлости и немојмо (не)намерно оживљавати њене најмрачније странице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *