Danski naučnici: Maske nisu sigurna zaštita!

U najnovijoj studiji danskih naučnika navodi se da maske za lice pružaju samo umerenu zaštitu protiv virusa kovid 19, ali da rezultati istraživanja ne mogu da se koriste protiv široke upotrebe maski radi sprečavanja virusa.

U studiji sprovedenoj u aprilu i maju, kada vlasti u Danskoj još nisu izdale preporuku za nošenje maski, učestvovala su 6.024 punoletne osobe podeljene u dve grupe – jednu koja je nosila maske i kontrolnu grupu, piše Rojters.

Nakon mesec dana istraživanja pokazalo se da je 1,8 odsto ispitanika koji su nosili maske dobilo virus, kao i 2,1 odsto ispitanika iz kontrolne grupe, saopštila je univerzitetska bolnica u Kopenhagenu.

„Studija nije potvrdila očekivano smanjenje rizika od infekcije za ljude koji nose maske i mogli bi da ukažu na umerenii stepen zaštite od 15 do 20 odsto, međutim, studija ne tvrdi da maske ne pružaju nikakvu zaštitu“, navodi se u saopštenju bolnice.

Kako se navodi, nalazi studije su u skladu sa ranijim istraživanjima koji kažu da maska pruža samo ograničenu zaštitu osobi koja je nosi, ali može da dramatično smanji rizik za druge ako je nosilac zaražen, čak i kada nema simptome.

Autori studije dodaju i da rezultati ne bi trebalo da se koriste za zaključivanje da nošenje maski nije efikasno u smanjenju širenja kovida 19, jer tokom istraživanja nije testirano koliko maske smanjuju rizik od širenja infekcije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *