Vladici Jovanu izraelski orden

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk, odlikovan je ordenom ‘Vitez od Ladina’ za doprinos očuvanju uspomene na srpske, jevrejske i romske žrtve ustaškog logora Jasenovac i očuvanju jevrejske kulture.

Orden dodjeljuje Centar za ladino kulturu ‘Moše David Gaon’ pri Univerzitetu Ben-Gurion u Negevu, reda blaženopočivašeg Don Isaka Navona, petog predsednika Izraela te jednog od inicijatora za osnivanje Centra za ladino kulturu i njegovog prvog počasnog predsednika.

Upravni odbor Centra za ladino kulturu, u znak priznanja izuzetnom doprinosu vladike Jovana u njegovanju uspomene na žrtve u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odlučio je posebno vrednovati – kako navode – vizionarski angažman vladike na očuvanju židovske kulture i na njenoj prezentaciji na području Hrvatske i cele bivše Jugoslavije.

Vladika Jovan inicirao je da SPC otkupi logorske zgrade koje nisu obuhvaćene spomen-područjem Jasenovac, poput logorske apoteke u kojoj su bili zarobljeni jevrejski zatočenici logora i barake gde su bili zatvoreni jevrejski lekari.

Takođe, u episkopskoj biblioteci u Pakracu čuvaju se hebrejske knjige i retki rukopisi; tamo se nalazi naučna literatura na temu svih oblasti jevrejskih nauka koja će dovršetkom obnove knjižnice biti stavljena na raspolaganje znanstvenoj i široj javnosti za rad.

Poodom vrednog odlikovanja, vladika Jovan ističe da je ponosan na orden koji spada u najznačajnije nagrade koje dodjeljuje država Izrael, a da je Centar za ladino kulturu vodeće svetsko telo za proučavanje sefardske kulture.

-Ovo je divna stvar koja unapređuje međusobne odnose na mnogo nivoa. Upravo ovih dana čistimo teren oko nekadašnje ustaške bolnice u kojoj su lečene same ustaše za vreme rada logora Jasenovac, a u kojoj su bila zarobljena 34 doktora, većina Jevreji. Taj objekat sad je deo manastira Jasenovac, u vlasništvu SPC-a u Hrvatskoj. Za tu bolnicu se nije marilo, da se na odgovarajući način zaštiti i predstavi i to je ono što ćemo u budućnosti raditi u saradnji sa jevrejskim organizacijama – navodi vladika.

Kada je riječ o episkopskoj biblioteci s bogatim knjižnim fundusom i raritenim rukopisima, vladika Jovan objašnjava da su grubi radovi završeni te da se čekaju sredstva od Ministarstva kulture za ovu godinu. Dve prostorije u kojoj će biti smeštene kancelarije i čitaonica trenutno se obnavljaju, a vladika se nada otvorenju celokupne biblioteke u ovoj godini te najavljuje da će to biti ‘ultimativni kulturni centar svjetske klase’.

Dodjela ordena ‘Vitez od Ladina’ najavljena je za 21. maj ove godine, ali će svečanost morati pričekati zbog uslova u kojima se nalazi svijet, govori Vladika te najavljuje da će Ambasada Izraela u Zagrebu tim povodom održati veliku svečanost, a o datumu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Izvor: Portal Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *