Srpsko kolo krenulo od Pobednika

Nakon velikog uspeha koji je ostvario dokumentarni film Teslin Narod koji se je prošle godine bio srpski kandidat za Oskara Optimistic film je započeo novi dokumentarni film i serijal Srpsko kolo. Prvi kadrovi ovog projekta snimani su sa izvođačima Ansambla Kolo u Beogradu, na Kalemegdanu, ispred spomenika Pobedniku.

U filmskoj radionici produkcije Opitmistic film stvara se još jedna dokumentarna bajka. Reditelj Željko Mirković i Optimistic film  u saradnji sa Ansamblom Kolo, Etnografskim Muzejom u Beogradu, Srpskim Nacionalnim Savezom u Pitsburgu (SAD), uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, započinje veliki svesrpski projekat dokumentarni film i serijal Srpsko kolo.

Veliki srpski projekat: Željko Mirković, režiser i producent filma i serije Srpsko kolo

Optimistic film će realizovati dokumentarni serijal Srpsko kolo od 15 epizoda po 25 minuta. Serijal se snima u 15 gradova širom Republike Srbije od Subotice, preko Novog  Sada, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Užica, Čačka, Niša, Pirota, Vranja, Zaječara, Gračanice, Peći, kao i u 5 gradova Republike Srpske.

-Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESKO-ve nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film serija Kolo govori o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru. Ako ne znamo ko smo i odakle smo, ne možemo ni znati kuda putujemo – kaže reditelj i producent filma Željko Mirković.

Cilj film i dokumentarnog serijala Srpsko kolo, kako ističe, je da prikaže sabornost svih Srba kroz jedinstvenu formaciju kola, kao I jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost.

-Prizivanjem slojevitosti i lepote srpskog Kola kroz serijal gledaoci se upoznaju bliže za ovom igrom i prepoznaju njen značaj za dugoročno očuvanje sopstvenog identiteta. Ovih saznanjem i uviđanjem kroz serijal gledaoci stiču i jasnu svest o identitetu – dodaje autor filma i serijala.

-Izuzetna nam je čast da smo deo ovog veoma važnog projekta i to ne samo kao izvođači već i kao stručni saradnici i konsultanti za odabir igara, sagovornika i učesnika. Sjajna ideja i odličan koncept su nas privukli ovo saradnji i poželeli smo da stavimo na raspolaganje sve naše kapacitete, ne samo umetničke. Od trenutka kada smo kao jedan od predlagača za upis kola na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva uspeli da upišemo element, trudimo se nas stručna ali i šira javnost percipira kao umetničku kuću i adekvatnog partnera za velike poduhvate države i društva. Ovo je samo jedan, ali veliki korak koji nas vodi ka tom cilju. Snimanje je tek počelo, veliki posao nas čeka, ali znamo da će krajni rezultat biti na ponos svima – objašnjava Vladimir Dekić, direktor Ansambla Kolo.

Igranje tradicionalne igre kolo potiče kod Srba od davnina. Kolo se igralo „svud i svagde“, o svadbi, slavi i drugim praznicima. U njemu učestvuju deca i odrasli, muškarci i žene. Kolo ima izrazitu integrativnu društvenu funkciju u stvaranju kolektivnih identiteta u zajednicama koje ga izvode. I danas, kolo se igra na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim svečanostima, gde su svi bez obzira na etničku, versku ili generacijsku pripadnost, učesnici i izvođači.

-Kao duhovno nasleđe predaka koje smo uspeli da sačuvamo „Kolo tradicionalna narodna igra“ upisano je 2017. godine na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Nominacijski dosije za upis pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, na osnovu odluke koju su doneli Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a predlagači za upis su Ansambl narodnih igara i pesama “Kolo“, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Centar za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTIS)Ć – navodi Tijana Čolak-Antić Popović, direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu

Miša Rastović, koordinator za kulturu u Srpskom narodnom savezu, Pitsburg, SAD ističe da „Kolo simbolizuje suštinu našeg naroda koja se ogleda u ljubavi, sreći, borbi, jedinstvu, patnji i drugim osećanjima na kojoj je izgrađena naša kultura i tradicija“.

-Ono na najbolji način odslikava identitet i sabornost našeg naroda. Kao što su drugi narodi kroz igru prikazali svoju kulturu i tradiciju, tako i ovaj film i serija imaju za cilj da približe srž i duh našeg vekovnog opstanka kao deo naše kulture i tradicije stranoj publici – kaže Rastović, a Dane A. Medić, predsednik Srpskog narodnog saveza, Pitsburg, SAD dodaje:

-Naše kolo je jedan od najvažnijih delova srpskog nasleđa. Kada je druga i treća generacija Srba u Americi videla kako se igra kolo, javila se strast za učenjem ove folklorne igre. Ona predstavlja naše jedinstvo i ljubav za srpski narod.

Fotografije: Aleksandar Jovičić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *