У Врујцима славили Срби и Грци

Црквена општина Бања Врујци при храму свете великомученице Марине на челу са парохом Владимиром Терзићем и председником ЦО Мирославом Андрићем, општина Мионица и хотел Врујци, а са благословом Епископа ваљевског г. Милутина организовала је величанствену прославу једног од највећих хришћанских празника Богојављење.

Светом литургијом началствовао је прота Ненад Андрић из Ваљева, први парох обновљене врујачке парохије уз саслужење месног пароха оца Владе Терзића уз пратњу врујачке певнице и присуство верника који су дошли не само из Врујаца већ из читаве Србије, а такође и представници Грка у Србији.

После литургије свештеници су освештали богојављенску водицу и са мноштвом народа упутили се у свечану литију до саме Бање, где их је на базенима хотела Врујци чекао градоначелник Мионице, власница хотела Врујци Љиљана Обреновић и директор хотела Милијан Васић са сарадницима. Више од тридесет учесника пливања за часни Крст на знак проте Андрића – а знак је био „Бог се јави“, запливали су врујачким олимпијским базеном. Први до Крста је стигао Славко Памучина, други Ђорђе Раковић и трећи Ђорђе Дамњановић. Њима су пригодне награде уручили градоначелник Бобан Јанковић, власница хотела Врујци Љиљана Обреновић и председник Грка у Србији Василиос Провелегиос.

Поздравне говоре је одржао месни парох отац Влада, градоначелник г. Јанковић и у име браће Грка г. Провелегиос. Сви присутни су били послужени по српском обичају куваном ракијом и вином као и специјалитетима са роштиља, захваљујући хотелу Врујци и Милији Илићу власнику Феромонта из Београда, родом из Врујаца.

Ову јединствену свечаност у колубарском крају улепшао је КУД Горња Топлица при храму св.великомученице Марине. Врујцима се данас орила песма и молитва уз древни поздрав Бог се јави! Ваистину се јави!

Текст: Тамо далеко

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *