Отворена изложба о страдању Срба на Козари 1942.

Један од најпотреснијих експоната које посетиоци изложбе Музеја жртава геноцида под називом „Козара 1942“ могу видети у Меморијалном музеју на Мраковици јесте чекић којим су хрватске усташе усмрћивале своје безбројне жртве, махом Србе, Роме и Јевреје, у систему концентрационих и логорасмрти НДХ у Јасеновцу.

Изложба је отворена за посетиоце у Меморијалном музеју на Мраковици до краја августа, а прилику да је виде од синоћ имају и Београђани, где је отворена у галерији РТС у Таковској улици.

Опис фотографије није доступан.Аутори изложбе под називом ,,Козара 1942″ су историчари докторанд г. Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, г-ђа Марина Љубичић Богуновић, виша кустоскиња Меморијалног музеја на Мраковици, и г. Борис Радаковић, кустос Меморијалног музеја на Мраковици.

Аутор поставке је др  Никола Радосављевић, руководилац Групе за програме у култури, просвети, уметности и издаваштву Музеја жртава геноцида.

Поставку употпуњавају две публикације. У питању су двојезични, српско-енглески, каталог изложбе и зборник изабраних сведочанстава и архивалија о козарачкој епопеји под насловом ,,Козара 1942. године : Одабрана сведочанства и документи“.

Припремом за штампу ове две публикације руководила је г-ђица Александра Мишић, кустоскиња и извршна уредница издавачке делатности Музеја жртава геноцида.

На изложби су, поред осталог, по први пут од окончања Другог светског рата представљени поједини експонати, као и аутентични аудио-видео записи трагичних догађаја на Козари (тзв. сликописи НДХ).

Реализацију пројекта подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Телеком Србија, Национални парк „Козара“, Фондација Музеја жртава геноцида и њен управитељ Станко Дебељаковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *