Srpskom dokumentarcu nagrada za najbolju režiju na festivalu u Londonu

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“, reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji VFC Zastava Film i Optimistic film, osvojio je nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma na upravo završenom Stanley Film Awards international Film Festivalu u Londonu.

Film je već prethodno osvojio Grand pri na Festivalu Zlatna Buklija u Srbiji i nagradu za najbolji dokumentarni film na Best Istanbul Film Festival, u Istanbulu, u Turskoj.

Dokumentarni film Vojničke ljubavi zauvek predstavlja vanvremenska priču o traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnika pre 20 godina i danas.

Ne postoji Pravo vreme za Ljubav.

Ne postoji Pravo vreme za Porodicu.

Pravo vreme, ono se ne čeka.

Pravo vreme… ono neće doći …

Pravo vreme …zavisi od nas…

… Pravo vreme… je uvek tu…

Samo slobodno

Zaplovi i naći ćeš ga.”

Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i TV režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali u intimni dokumentarni film “Vojničke ljubavi”. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sa služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999 – kaže reditelj dr Željko Mirković.

On ističe da su ovi mladići na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti.

-Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima smo napravili film “Vojničke ljubavi” i da napravimo priču o njima i njihovim vrednostima danas, posle toliko vremena – otkirva nam Mirković.

Vojno filmski centar „Zastava film“ ne krije da je ponosan na činjenicu da je film „Vojničke ljubavi zauvek“ nagrađen na festivalu u Istanbulu, jer je to, kako kažu, priča o ljubavi i porodici koje čine temelj i predstavljaju univerzalnu vrednost svakog društva.

-Ova filmska kuća 74 godine proizvodi filmska dela koje su pobrala mnogobrojna međunarodna priznanja posebno u ranijem periodu umetničkog stvaralaštva tako da ovo priznanje vraća Zastava film na stare staze uspeha što mu daje i poseban značaj – kaže producent, direktor VFC Zastava filma, pukovnik Goran Ikonić.

Produkcija: VFC Zastava film, Optimistic film

Producenti: Pukovnik Goran Ikonić, Željko Mirković

Reditelj i scenarista: Željko Mirković

Direktor fotografije: Žarko Pekez

Kompozitor: Dejan Ilijić

Montažer: Pavle Nikić

Trajanje: 54 min.

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *